Wina wegańskie, edycja włoska
Wina wegańskie to kontrowersyjny temat. Jedni twierdzą, że takowe wina istnieją (i wyróżniają je na swoich stronach, jak choćby Kondrat Wina Wybrane czy DELiWINA), inni – jak mój Sławomir Chrzczonowicz – udowadniają że ostatecznie ciężko o takim wegańskim napoju mówić. Vittorio Carbano z włoskiej winnicy Giol bardzo jedak wierzy w produkcję win ekologicznych i wegańskich. Dla niego to coś więcej niż tylko praktyka w piwnicy – to ideał, do którego dąży na co dzień.
Położona niedaleko Treviso (region Veneto) Azienda Agricola Giol jest jedną z najstarszych we Włoszech – udokumentowany rok założenia to 1427. Jednocześnie jest też najstarszym na włoskiej ziemi producentem prosecco, pinot grigio i merlota. Vittorio podkreśla, że od zawsze przyświecała im myśl produkcji wina nie uniwersalnego, ale najczystszego jak to tylko możliwe – w myśl tej zasady unika wysokiego poziomu alkoholu, beczki czy ekstrakcji.
Oczywiście nie mogło się obyć bez dyskusji o siarczynach. W winach ekologicznych ich poziom nie przekracza 100–120 mg/l, w produkowanych przez Giol winach wegańskich najwyższym poziomem jest 60 mg/l. Ale budzące trwogę oznaczenie „contiene solfiti” – „Zawiera siarczyny” musi być umieszczone na etykiecie, gdy ilość siarczynów przekracza 10 mg/l.
Tego wieczora spróbowaliśmy 6 różnych win, z nich wybrałem trzy najciekawsze. Zwracam uwagę na świetne ceny u polskiego importera – Solvino-bio.
Marca Trevigiana = Pinot Grigio 2014 – wino jest niezwykle czyste, proste, ale nie ubogie. Morela, brzoskwinia, charakterystyczne akcenty wysuszonej trawy, za to nie doszukamy się tu często występującej w tej odmianie goryczki. Jedno z najlepszych pinot grigio jakie piłem w ostatnim czasie (39,95 zł).
Prosecco Sur Lie Senza Solfiti Aggiunti 2014 – niezwykle mineralne, ultrawytrawne, wypełnione białymi kwiatami, pestką brzoskwini i skórką chleba. Doskonała kwasowość, najlepsze między lipcem a grudniem w rok po zbiorach. Ale teraz też wypadnie przyjemnie ;-) (46,95 zł).
Marca Trevigiana Merlot Senza Solfiti Aggiunti 2014 – świeże czereśnia, dobra tanina i fajna równowaga. Świetne do ucztowania – dobrze wypadnie z makaronami czy lasagną, ale też z wędlinami, kiełbasą czy wieprzowiną (39,95 zł).
Importerem jest Solvino-Bio, wina nabyć można w warszawskim sklepie lub kontaktując się drogą mailową.
Degustowałem na zaproszenie importera.