Excelsior Viognier 2013
Excelsior Robertson Viognier 2013
Nowy Świat przyzwyczaił nas do niewielkiego wyboru białych win. Najczęściej ogranicza się on do chardonnay i sauvignon blanc. W ostatnich latach tę monotonię próbują przełamać rieslingi z Australii, pinot gris z Nowej Zelandii czy chenin blanc z RPA. Ostatnio trafiłem na kolejną odmianową nowość z Kraju Przylądkowego – to pochodząca z dynamicznie rozwijającego się winiarskiego regionu Robertson butelka viognier.
Niedawno tej pochodzącej z północnego Rodanu odmianie wróżono wielką międzynarodową karierę. Miała w londyńskich knajpach zastąpić odchodzące w winiarski niebyt beczkowe chardonnay. Jak wiadomo niebyt okazał się tylko chwilowym czyśćcem i po kilku latach chardonnay znów wraca do łask, ale krótkotrwałe bezkrólewie zaowocowało tysiącami nowych nasadzeń viognier.
Dziś ta odmiana to nie tylko bardzo drogie rodańskie Condrieu, ale także tańsze butelki z Langwedocji i Nowego Świata.
Robertson Wine Walley Viognier 2013 ma delikatny kwiatowy nos i pełne dojrzałego owocu usta. To nie jest wino dla miłośników podbitych kwasowością rieslingów, ale każdy kto w wytrawnym winie lubi kwasowość zrównoważoną odrobiną słodyczy powinien sięgnąć po tę butelkę. Wino kosztuje 29,90 zł i można je kupić w South Wine przy ul. Młocińskiej 5/7 w Warszawie.
Źródło wina: próbowane na degustacji publicznej.