Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Portugalia–Argentyna 4:4

Komentarze

Co się wydarzy, gdy dwóch jazzmanów z Portugalii i Argentyny spotka się na jam session? Wydarzy się zupa z lawendy i czekolada z topinamburem. Takie właśnie smaki zaproponowali kucharze Pedro Bastos i Martín Giménez w czasie „kolacji na cztery ręce” w warszawskiej restauracji Salto.

To już kolejna impreza z tego cyklu. Martín Giménez, Argentyńczyk od wielu lat gotujący w Polsce, zaprasza do wspólnego tworzenia szefów kuchni z całego świata. Z natury rzeczy wychodzi z tego kulinarne fusion, a ponieważ już kuchnia samego Martína jest pomysłowa, innowacyjna i pstrokata, od feerii smakowych barw może się zakręcić w głowie. Pedro Pena Bastos to kucharz–rezydent w restauracji Herdade do Esporão w regionie Alentejo na południu Portugalii. To ogromne latyfundium jest jednym z najbardziej znanych w swoim kraju producentów wina i oliwy. O tamtejszych winach pisaliśmy na Winicjatywie wielokrotnie. Poprzedzająca wieczerzę degustacja była więc okazją raczej do przypomnień niż odkryć – z tych ostatnich pojawiło się tylko jedno, wino… musujące. Esporão Bruto 2013 i 2012 wypadło jak na bąbelki z najgorętszego miejsca w Europie bardzo przyzwoicie. Podobnie jak białe Verdelho 2014, modelowe śródziemnomorskie wino białe o nutach suszonych ziół i pszczelego wosku, z przyjemną świeżością. Z czerwonych pojawiła się plejada ciekawych butelek z wyższej półki, ale najcieplej zapamiętam Quinta das Murças Douro Assobio (60 zł u importera Atlantika) – świeżo wyciskany sok z kamienia.

Tym razem jednak wina pełniły tylko rolę przyjemnego tła dla inwencji kucharzy. Pedro Bastos lubi proste składniki, czyste połączenia smaków, łączy tradycję z nowoczesnością w swobodny, zrelaksowany sposób. Doskonałe był jego mariaż półsurowej makreli ze świeżym selerem i jabłkiem. Na tym tle Martín Giménez  zupełnie puścił wodze fantazji. Deser podał w postaci szklanej kuli, w środku były jadalne kwiaty. Ograne połączenie wołowiny i topinambura wyostrzył za pomocą anchois i gorzkiej czekolady. Bulwersującym smakowym „skandalem” był chłodnik składający się z wody lawendowej i potraktowanego ciekłym azotem kawioru z passiflory. Po sali przemknęły pomruki oburzenia. Białe Esporão Private Reserve zachichotało nerwowo w kieliszku. Mnie to smakowało, bo było ciekawe i nowatorskie. Na granicy dobrego smaku, a jednak przykuwające uwagę. Dokładnie tak jak Sémillon z Alentejo, więc zgodność pomiędzy daniami a winami ziściła się na wielu poziomach.

Portugalsko-argentyńskie menu. © Wine & Partners.
Portugalsko-argentyńskie menu. © Wine & Partners.
Pedro Bastos z Esporão i Martín Giménez Castro z Restauracji Salto. © Wine & Partners.
Pedro Bastos z Esporão i Martín Giménez Castro z Restauracji Salto. © Wine & Partners.
Podpalanie makreli… © Wine & Partners.
Podpalanie makreli… © Wine & Partners.
…i efekt końcowy: makrela / 45-dniowa słonina / tatar z selera / zielone jabłko. © Wine & Partners.
…i efekt końcowy: makrela / 45-dniowa słonina / tatar z selera / zielone jabłko. © Wine & Partners.
Chłodnik z lawendy / surowa krewetka / passiflora. © Wine & Partners.
Chłodnik z lawendy / surowa krewetka / passiflora. © Wine & Partners.
Okoń morski / brokuły / małże / dziki czosnek. © Wine & Partners.
Okoń morski / brokuły / małże / dziki czosnek. © Wine & Partners.
Polędwica sezonowana / bagna cauda / czekolada / topinambur. © Wine & Partners.
Polędwica sezonowana / bagna cauda / czekolada / topinambur. © Wine & Partners.
Jogurt z jałowcem / owoce leśne / granola. © Wine & Partners.
Jogurt z jałowcem / owoce leśne / granola. © Wine & Partners.
Bez / róża / chilli. © Wine & Partners.
Bez / róża / chilli. © Wine & Partners.
Oryginalne 100% Verdelho z Alentejo. © Wine & Partners.
Oryginalne 100% Verdelho z Alentejo. © Wine & Partners.
Pedro Pena Bastos na co dzień gotuje w restauracji Herdade do Esporão w Alentejo, Portugalia. © Wine & Partners.
Pedro Pena Bastos na co dzień gotuje w restauracji Herdade do Esporão w Alentejo, Portugalia. © Wine & Partners.

Degustowałem i wieczerzałem na zaproszenie Esporão i importera Atlantika.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Radek Rutkowski

    Esporao było z Biedronki? :)

    • Wojciech Bońkowski

      Radek Rutkowski

      Nie było tylko bywa i nie z tylko w ;-)

  • Marcin Aleksander

    Quinta das Murças Douro Assobio – nie ma tego wina w katalogu Atlantiki :(. Ma dopiero być, czy może to jakaś pomyłka? Może można kupić w innymi miejscu?

    • Wojciech Bońkowski

      Marcin Aleksander

      Informacja od importera: Assobio generalnie jest przeznaczone do gastronomii ale można je nabyć w biurze Atlantiki na Al. Prymasa Tysiąclecia 62/114 tel. 228771495