Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Pitault Landry Bourgueil 2013

Komentarze

Domaine Pitault Landry Bourgueil Les Terrasses 2013

Domaine Pitault Landry Bourgueil Les Terrasses 2013

Uwielbiam loarskie Cabernet Franc i chciałbym pić je częściej – ale importerzy nie dają. Ten rodzaj wina jest wysoko na liście tzw. „niesprzedawalnych” – tzn. nie sprzedaje się sam, trzeba w to włożyć wysiłek edukacyjny, a to dla wielu naszych sprzedawców zbyt skomplikowane. Cierpliwym ambasadorem tych win jest od lat Leclerc Ursynów, który zawsze ma na półce 4–5 etykiet z apelacji takich jak Chinon, Bourgueil, Anjour i Saumur. Zwykle te wina kosztują umiarkowanie mało (tutaj – 31,89 zł) i wypadają bardzo dobrze. Gdy mam wybrać, sprawdzam, czy zrobiła je mała prywatna posiadłość (na etykiecie: Domaine lub Château zarówno jako marka, jak i – drobnym drukiem na dole – podmiot butelkujący).

No i znowu się udało. To Bourgueil jest naprawdę pyszne. Oczywiście, specyficzne: ma wysoką kwasowość, zero słodyczy, zero beczki, zero łatwego gęstego „owocu”, zatem jeśli Wasze ulubione wino to Primitivo, to Wam się nie spodoba. Natomiast miłośnicy czerwonych burgundów, Gamay, Nebbiolo, Sangiovese, nowego Blaufränkischa na pewno się nacieszą tą ultraświeżością. A przy tym Pitault Landry nie jest wcale chude czy cienkie, tylko po prostu naturalnie szczupłe, lekkie jak bita śmietana, przejrzyste jak reguły francuskiej gramatyki… Mniam! ♥♥♥♡

Źródło wina: zakup własny autora.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Kattunge Kerstin

    Co by Pan polecał do tej butelki zjeść?

    • Marcin Czerwiński

      Kattunge Kerstin

      To typowe wino gastronomiczne, więc łatwiej byłoby napisać z czym nie zagra w duecie.

    • Wojciech Bońkowski

      Kattunge Kerstin

      Pieczonego kurczaka albo szynkę, czyli mięsa które nie wymagają taniny. Albo tartę z kozim serem i karmelizowanym burakiem.

  • Vittorio

    Czy są już jakieś informacje na temat oferty corocznych targów jesiennych w Leclerc Ursynów ?

    • Wojciech Bońkowski

      Vittorio

      Degustacja odbędzie się 6 października, a oferta startuje 7 października i tego dnia nasza recenzja ;-)