Crème de Pinot Noir 2013
Dobrá Vinice Crème de Pinot Noir 2013
Winnicę Petra Nejedlíka (jednego z Autentystów) miałem okazję odwiedzić dwa lata temu razem ze Zbigniewem Gluzą (Winozmoraw.pl) i to co zapamiętałem od razu – oprócz klimatycznej piwnicy, w której zakopał także gliniane amfory – to wina musujące. Wtedy były jeszcze projektami, pozbawionymi etykiet i dostępnymi w bardzo ograniczonej ilości, mimo to udało mi się wybłagać zakup jednej butelki – blanc de noirs. Niesamowite połączenie nut suszonych owoców, orzecha i przypraw chodziło za mną długo, aż do momentu…kiedy nowe wina oficjalnie zadebiutowały na rynku.
I znowu udało mi zakupić butelkę – tym razem Crème de Riesling 2013, które bogactwem swoich jabłkowo-cytrusowo-strukturalnych aromatów mogłoby obdzielić kilka innych musiaków. Gdy po jej wypiciu zadawałem sobie pytanie „i co dalej?”, najwyraźniej zostałem wysłuchany – w ofercie pojawił się Crème de Pinot Noir 2013. Nie zawiodło.
Od razu w oczy rzuca się zamknięcie kapslem oraz żółtoróżowa, mętna (jak przystało na wino naturalne, Crème de Pinot Noir jest niefiltrowany) barwa. Wino powstaje tak zwaną „metodą pradawną” (méthode ancestrale) – bąbelki są wynikiem nie fermentacji wtórnej, lecz pierwszej i jedynej fermentacji alkoholowej, która przebiega od razu w butelce. Jej efektem są m.in. charakterystyczne aromaty drożdżowe, ale pojawiają się też dojrzałe czerwone owoce, sporo nut korzennych i muskularny kwas. Zdecydowanie do jedzenia albo kontemplacji. Jak za te emocje cena jest bardzo przystępna (61 zł).
Wino zakupicie sklepie internetowym Winozmoraw.pl .
Źródło wina: próbowane na degustacji publicznej.