Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Cydry na Święta

Komentarze

Święta jeszcze dobrze się nie zaczęły, a już w powietrzu wisi coroczne narzekanie, jak to się poobjadamy i będziemy mieć ciężkie brzuchy. Nie śmiałbym Was od tego objadania się odciągać, ale polecę Wam coś, co może ten stan zmienić: cydry, nasze polskie, najlepiej rzemieślnicze, bo wytrawne i naturalne. Mamy szansę rozwijać nową tradycję, by towarzyszyły nam na wielkanocnych stołach, bo jabłecznik świetnie komponuje się z tradycyjnymi wielkanocnymi daniami: białym barszczem, żurkiem, białą kiełbasą, różnego typu pasztetami (również tymi wegetariańskimi), a nawet jajkami.

Cydr ma wiele różnorodnych zalet. Jest napojem niskoprocentowym – można podać go nawet do śniadania (szczególnie wielkanocnego), nikt się nie upije, co najwyżej miło odpręży. Występuje w pełnym wyborze – wytrawny, półwytrawny, słodki, zatem dopasuje się do każdego gustu. Ma też potencjał patriotyczny – nie dość, że jest naszym dobrem narodowym, to wspiera naszą gospodarkę i lokalnych producentów i wpływa na zachowanie tradycji sadowniczych i bioróżnorodności (sady naturalne, stare odmiany, ekologiczne prowadzenie sadów).

(C) Ina Hubicka / Cydrolot.
Cydrowe Święta! © Ina Hubicka / Cydrolot.

Cydr ma również sporo właściwości zdrowotnych. Wraz z powrotem do produkcji cydrów naturalnych, zauważalnym zarówno w Europie jak i w USA, pojawia się coraz więcej badań na ich temat. Cydr naturalny powstaje z moszczu jabłkowego – tłoczonego gęstego soku, nieklarowanego i niepoddawanego obróbce termicznej i enzymatycznej. To najlepszy możliwy sok, powstały przez wyciskanie rozdrobnionych jabłek wraz ze skórkami i pestkami. Zdrowotna dobroczynność cydrów (tu ponownie podkreślę – naturalnych) porównywalna jest do czerwonego wina. Cydry są bogate w różnorodne przeciwutleniacze (im ciemniejszy cydr, tym ich więcej): flawonoidy, antocyjany, fenole i kwas ursolowy. Cydry zwalczają wolne rodniki, mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antyrakowe, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i wpływają na ograniczenie ryzyka chorób serca. Zawierają sporo witaminy C, potasu (który jest m.in. kontrolerem pracy mięśni, w tym serca) czy naturalnych pektyn (oczyszczają organizm z resztek pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne).

Poza tym jabłeczniki świetnie sprawdzają się zarówno przy stole, jak i w kuchni. Możemy podać nie tylko jako aperitif i towarzysza dań, ale też jako przełamywacz smaku, np. słodkich ciast – mazurków, serników, paschy. Świeżość, wytrawność i kwasowość cydru, wraz z niewielką ilością alkoholu, nie tylko świetnie wzbogacą smak świątecznych potraw, ale również ułatwią trawienie i prawidłową przemianę materii. Nie do przecenienia jest też ich rola w kuchni jako składnik niektórych wielkanocnych potraw: królika duszonego w cydrze i musztardzie francuskiej, białej kiełbasy pieczonej z jabłkami, cebulą i cydrem, teryny pomidorowej czy zupy cebulowej z cydrem (w miejsce białego wina) i grzankami.

Wybierajmy polskie cydry naturalne, wytwarzane z soku jabłkowego (a nie z koncentratu), lokalnie. Pijmy je dla przyjemności, na zdrowie, od święta i na Święta – wtedy najlepiej elegancko, w kieliszkach do białego wina lub szampańskich „tulipanach“ o niskich nóżkach.

Wesołych Świąt!

Komentarze

  • Tylko gdzie takie naturalne Cydry znaleźć :)

  • Dominik

    Właśnie, o ile polska scena browarów rzemieślniczych kwitnie i mieszkając w dużym mieście mam sklep specjalistyczny w obrębie 1km (ja akurat mam 200m) to dystrybucja cydrów rzemieślniczych jest dużo gorsza

  • Tom Cydrolot

    Dajcie nam czas i kibicujcie cydrownikom rzemieślniczym, będzie coraz lepiej. Kilka lat temu podobna sytuacja była z piwami rzemieślniczymi, a cydrownicy dopiero zaczynają. Powstają sklepy i knajpy, w których te cydry są lub będą obecne. W tym roku na rynku pojawią się przynajmniej 3 nowe cydry (1 już jest – Chyliczki), na 2016 szukują się 3-4 kolejne premiery (o nich już wiem, a mamy dopiero początek kwietnia). Postaramy się tworzyć mapę, gdzie można dostać cydry autorskie.