Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Cydrowe wieści – marzec

Komentarze

Słońce przyjemnie zagrzewa, pojawiają się pierwsze bazie, pęcznieją pąki jabłoni, a nawet już coś lata w powietrzu, czyli pora budzić się z zimowego letargu.

Zaczynamy więc wspólnie redagować Cydrowe Wieści – wspólnie, czyli Winicjatywa i Cydrolot. O cydrach przemysłowych piszą inni, więc ja skupię się na cydrach rzemieślniczych, określanych również jako autorskie. Będzie głównie o polskich wytwórcach, ale czasem też pojawią się przecieki, co ciekawego dzieje się na świecie i od tego właśnie zaczniemy:

Winter Banana. © Shed Ciderworks.
Winter Banana. © Titltled Shed Ciderworks.

W Kaliforni już kwitną jabłonie

Jedna z najciekawszych rzemieślniczych cydrowni amerykańskich – Tiltled Shed Ciderworks – mieści się w Sonoma County w Kalifornii. Właściciele Scott i Ellen przywracają do życia stare lokalne odmiany jabłek, uprawiane na długo przed tym, nim cała Kalifornia stała się winną krainą. Są też pionierami w odwarzaniu sadów z typowymi cydrowymi odmianami.

Cydr Chyliczki – sylwestrowy debiut

Pierwszą cydrową premierą 2015 roku jest dostępny już w legalnej sprzedaży cydr Stary Sad z rodzinnej manufaktury cydrowej prowadzonej przez Dariusza Korosia z córką Dominiką, w Chyliczkach koło Piaseczna (o którym Winicjatywa donosiła zawczasu). Stary Sad to cydr półwytrawny, lekko musujący, niepasteryzowany i niefiltrowany, powstały z odmian jabłek między innymi Ananas, Bankroft, Grochówka, Boskoop, Starking, Rapa, zbieranych ze starych, nienawożonych sadów, które dzięki temu dają w pełni naturalne, nieskażone chemią owoce. Nie ma takich jabłek zbyt dużo, więc to seria bardzo limitowana. Bardzo dobrze ocenił ten cydr np. Łukasz Klesyk w lutowym Magazynie Kuchnia: „Jabłka i ich skórki, zielone gruszki. Usta niezwykle miękkie, łagodne, z delikatną nutą słodyczy”.

Z licencją na sprzedaż wchodzi w 2015 rok również Kwaśne Jabłko.

wlodowo

W cydrowni dojrzewają różne cydry z 2014, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość. Marcin Wiechowski jest zwolennikiem długiego leżakowania cydrów i wypuszcza w świat tylko takie, z których jest osobiście zadowolony (w końcu sześć medali EnoExpo zobowiązuje). Marcin z żoną Ewa szykują wkrótce huczne otwarcie, bo równolegle z oficjalną działalnością cydrową uruchamiają pierwszy w Polsce cydrowy pensjonat. A kto już nie może się doczekać wizyty, niech śledzi program Domo+ (tv), tam w serii Daleko od Miasta, w odcinku 12, Natalia Sosin odwiedza gospodarzy Kwaśnego Jabłka.

 Cydrowa agroturystyka Kwaśnego Jabłka. © Cydrolot.
Cydrowa agroturystyka Kwaśnego Jabłka. © Cydrolot.

Z radoścą w sercu witamy też pierwsze cydrowe sklepy, czyli takie w których cydry zajmują najważniejsze miejsca. I niekoniecznie są to cydry spod Lublina. Poza szerokim wyborem cydrów ze świata (no, taka sugestia dla właścicieli), znajdziecie wszystkie oficjalne polskie cydry rzemieślnicze: Uncle and Nephew zapraszają w Warszawie, a Cydria w Rzeszowie. Warto też wspomnieć Produkty Niewinne i Winne (Warszawa), które również zebrały czołówkę polskiego cydru.

A z nadejściem wiosny zapowiadane jest otwarcie bodaj pierwszej polskiej cydrowej restauracji – Cyderia Śródmieście Południowe. Jej głowną atrakcją będzie cydr Jabłko Adama, który Winicjatywa anonsowała już w grudniu. Czekamy!

Komentarze