Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Cydrowe wieści – maj

Komentarze

Cydrowe targi i konkursy to w Polsce jeszcze pieśń przyszłości. Ale na świecie odbywa się wiele ogromnych imprez dedykowanych cydrom, jabłecznikom i winom jabłkowym. W kwietniu we Frankfurcie miały miejsce 7. Internationale Apfelweinmesse 2015 – World of Cider · 7th International Cider Fair, największe niemieckie targi cydru i wina jabłkowego pod przewrotnym tytułem „Apples unite the world”. Do Frankfurtu przybyło 80 wystawców z 10 krajów, którzy zaprezentowali ponad 250 produktów podzielonych na 5 kategorii (cydry naturalne – Apfelwein, z dodatkiem innych owoców, musujące – szampańskie, musujące z dodatkiem innych owoców, cydry deserowe). Najlepsze z nich zostały uhonorowane znakiem jakości – Złotym Jabkiem. Relację z tego wydarzenia (po niemiecku) możecie obejrzeć tutaj.

/home/sites/winicjatywa.pl/wp content/uploads/2015/05/pommedor 2015 apfelweinkontor
Niemieckie Złote Jabłka dla najlepszych cydrów.

Chętnym odwiedzenia wielkich imprez związanych z cydrem polecam dwa wydarzenia, które będą miały miejsce w najbliższej przyszłości: The British Cider Championship w Wielkiej Brytanii i niemiecki Frankfurt Apfelweinfestival.

Brytyjskie Mistrzostwa Cydrowe (The British Cider Championship) to najstarszy i bodaj największy konkurs na świecie. Odbywający się co roku podczas The Royal Bath & West of England Show w Somerset, największej brytyjskiej wystawy produktów rolnych, promującej wszelkie aspekty pracy na roli i życia na wsi, organizowana od 1777 r. przez The Royal Bath and West SocietyW 2014 r. do konkursu cydrowego zostało zgłoszonych 560 cydrów, perry i soków jabłkowych w 16 kategoriach. Od jakiegoś czasu konkurs dostępny jest też dla cydrowników spoza Wielkiej Brytanii i orgazatorzy w tym roku spodziewają się zwiększonej liczby zgłoszonych cydrów. W tym roku impreza odbędzie się w dniach 27–30 maja, bilet wstępu kosztuje £19-22. 

/home/sites/winicjatywa.pl/wp content/uploads/2015/05/bath west cider entries mg 0676
Zgłoszenia do konkursu cydrowego © The Royal Bath and West Society.

Apfelwein czyli niemiecki rodzaj cydru jest tak samo głeboko zakorzeniony w kulturze niemieckiej Hesji, jak cydr w Somerset czy cidre w Normadii. Stolica Hesji, Frankfurt, od setek lat jest stolicą niemieckiego cydru. Nic więc dziwnego, że to właśnie tam co roku w sierpniu odbywa się wielkie święto Apfelwien-Festival – impreza troche na podobieństwo monachijskiego Octoberfest.

Tradycyjny Apfelwein leje się z ceramicznych szaroniebieskich dzbanów, zwanych bembel, a pija ze szklanek geripptes, z ciętym romboidalnym wzorem. Ten charakterystyczny dla Frankfurtu motyw stał się również inspiracją dla elewacji jednego z wieżowców – Westhafen Tower, zwanym powszechnie Szklanką do Cydru – czyli właśnie Geripptes. Wizyta we Franfurcie to również okazja do spróbowania specjalnej odmiany Apfelwein z dodatkiem owoców jarząbu domowego (Speierling) czy tradycyjnej przystawki Handkäse mit Musik, czyli ser handkäse marynowany w occie jabłkowym z dodatkiem oliwy i posiekanej cebuli, doprawiony solą, pieprzem i koniecznie kminkiem. – Jest ser, a gdzie muzyka? – pytają często obcokrajowcy, którym podano przystawkę. – Pojawi się, jak cebula zacznie działać. – odpowiadają z uśmiechem kelnerzy.

To jak, widzimy się między 7 a 16 sierpnia na Rossmarkt we Frankfurcie na Frankfurt Apfelweinfestival?

apfelwein prosto z beczki © Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main
Apfelwein prosto z beczki © Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main.

I jeszcze garść informacji z rodzimego podwórka: czekamy na kolejne oficjalne cydry rzemieślnicze, a tymczasem przedstawiamy tych, którzy nadal eksperymentują przygotowując się do rejestracji działalności.

Jabłecznik / Cydr z Gospodarstwa Kościańscy – powstaje na pograniczu Dolnego Śląska i Wielkopolski, w okolicach Sycowa. Jego autorem jest Nestor Kościański, rock’n’rollowiec i piwowar domowy, a w przyszłości również winiarz. Prowadzi rodzinne gospodarstwo, sad i zakłada właśnie winnicę na Wzgórzach Trzebnickich. Temat fermentacji poznaje w szerokim zakresie. Jego cydry zdradzają inspiracje piwowarskie, eksperymentuje z drożdżami piwnymi oraz stosuje sztuczne zasycanie CO2.

Nestor Kościański i Hubert Krech © Nestor Kościanski/Hubert Krech.
Nestor Kościański i Hubert Krech © Nestor Kościanski/Hubert Krech.

Dobra Reneta – w Kotlinie Kłodzkiej mieszka Hubert Krech, kolega Nestora Kościańskiego, działacz samorządowy i również piwowar domowy. (Wśród cydrowników mamy sporą reprezentację winiarzy, teraz objawia się frakcja piwna). W ubiegłym roku Hubert wystartował z projektem Dobra Reneta: sadu–kolekcji gromadzącego tradycyjne odmiany jabłek, typowe dla tego regionu. Dla wielu z nich to szansa na przetrwanie. Na samej ochronie dziedzictwa sadowniczego Hubert Krech nie kończy, już remontuje pomieszczenia i zakupił sprzęt do własnej cydrowni. Jabłka będzie pozyskiwał ze starych poniemieckich sadów rozsianych w Kotlinie. Są więc szanse, że w przyszły roku poznamy cydr Dobra Reneta.

Marcin Seliwoniuk i Piotr Marzęcki © Selmar.
Marcin Seliwoniuk i Piotr Marzęcki. © Selmar.

Cydr Podlaski – na Podlasiu dwóch innych zapaleńców, ukrywających się pod szyldem Selmar, prowadzi projekt Cydr Podlaski. To Marcin Seliwoniuk i Piotr Marzęcki. Piotr ma bardzo dobre przygotowanie teoretyczne do biznesu, gdyż obronił właśnie pracę dyplomową na Politechnice Białostockiej, której tematem była działalność cydrowa. Ma też wieloletnie doświadczenie w domowym wyrobie win owocowych więc nie obawia się procesów technologicznych. Selmar ma zbierać jabłka ze starych podlaskich sadów i korzystać z zewnętrznej tłoczni, więc głównym zadaniem jest adaptacja pomieszczeń dla cydrowni. Trwają też przygotowania formalne do rejestracji. Trzymamy kciuki.

Komentarze