Cune Rosado 2013
Compañía Vinícola del Norte de España Cune Rosado 2013
Różowe wina kojarzą się raczej z latem, słońcem i upałami. Dlaczego więc polecam róż w listopadzie? Po pierwsze dlatego, że jak na różowe wino ma solidną strukturę i sporą zawartość alkoholu (14%) co sprawia, że zdecydowanie bliżej mu do zastosowań kulinarnych niż błogiego, wakacyjnego opróżniania schłodzonej butelki. Sprawdzi się do przystawek, do ostrych wędlin, do makaronów. Po drugie, jest bardzo smaczne. Tempranillo na różowo daje nuty truskawek, porzeczek, malin i poziomek, dobrą kwasowość i duży zastrzyk orzeźwienia. Po trzecie – ma świetną cenę – za 30 zł trudno znaleźć równie dobrą różową flaszkę.
Grzechem byłoby nie wspomnieć o samym producencie. Compañía Vinícola del Norte de España to jeden z najbardziej uznanych producentów w Rioja. Założony w 1879 roku przez dwóch braci Raimundo i Eusebio Real de Asúa, posiada aktualnie 344 ha upraw i produkuje wina wyłącznie z własnych, zebranych tam gron. Posiada też na koncie wiele sukcesów i jest twórcą wielu uznanych win, by wspomnieć tylko o dwóch: jako pierwsi w regionie wyprodukowali białe wino z viury (Monopole w 1915 roku, powstaje rzecz jasna do dziś) a także są twórcami jednej z czerwonych ikon tego regionu – Imperial Gran Reserva.
(Importerem jest Starwines. Wino nabycia w sklepie importera w Warszawie lub poprzez kontakt mailowy)
Źródło: zakup własny autora.