Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Col Vetoraz Cartizze 2012

Komentarze
Moje ulubione półsłodkie.

Col Vetoraz Valdobbiadene Prosecco Superiore di Cartizze 2012

Dobrych bąbelków nigdy za wiele. Zwłaszcza, gdy są nie drogie. Po to Bóg stworzył Prosecco. Dlatego widząc w sklepie Prosecco kosztujące grubo powyżej 100 zł myślę automatycznie „czy oni zwariowali?”. Marża importera, a może producentowi odbiła palma.

Otóż nie. Istnieją Prosecco warte takiej właśnie, szampańskiej ceny. A są to mianowicie wina pochodzące z Cartizze, najlepszej winnicy na terenie serca Prosecco czyli DOCG Valdobbiadene–Conegliano. Jest to około 100-hektarowa patelnia schodząca tarasowa w kierunku południowym, w której panuje tak ciepły mikroklimat, że winogrona są bardzo dojrzałe – tak bardzo, że w Cartizze robi się tradycyjnie Prosecco… półsłodkie.

„Czy on zwariował? Półsłodkie musujące za ponad 100 zł??”. Tak, wiem, brzmi absurdalnie. Dopóki nie spróbujecie. Takiego owocu nie znajdziecie nigdy indziej. Słodkie ananasy i winogrona na waniliowym tle przypominają wizytę w cukierni z babcią, gdy mieliśmy 8 lat. Albo leniwy Nowy Rok, gdy na śniadanie pijemy wino i absolutnie nigdzie nie trzeba się spieszyć. Krótko mówiąc, Cartizze to jak skrzyżowanie Moscato d’Asti z Dom Pérignon. Idealne wino na specjalne chwile.

(Kupisz w składzie win Wino646.pl w Warszawie, cena 109 zł, dostępność bardzo ograniczona).

Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.