Co się je w Klubie Wino
To, że wine bar z prawdziwego zdarzenia potrzebuje kuchni i oferty gastronomicznej, od dawna nie jest żadnym zaskoczeniem. Wiedział o tym też Michał Rutkowski – właściciel naszej ulubionej, łódzkiej miejscówki, Klubu Wino – ale metraż i warunki lokalowe w pierwszej siedzibie zwyczajnie na to nie pozwalały. Po przeprowadzce na Piotrkowską 217 kuchnia planowana była od samego początku, ale jak to zwykle bywa, remonty, adaptacje czy natłok innych wydarzeń (choćby tych) zajęły trochę czasu. W tzw. okresie przejściowym, można już było zamawiać przekąski (tapenady, hummusy czy deski wędlin i serów). Ale teraz…
Do Klubu Wino trafił młody, gniewny i niezwykle uzdolniony szef kuchni – Bartłomiej Pagacz (absolwent francuskiej szkoły Louis Prioux w Bar-le-Duc). W Klubie Wino mógł w pełni rozwinąć skrzydła. Stworzył krótką, treściwą kartę dań (zwykle 2–3 przekąski, 2–3 dania główne i 1–2 desery), którą regularnie zmienia – choć mamy ledwie luty, aktualnie funkcjonuje już w trzeciej odsłonie.
Od początku pojawiają się tu dania godne zapamiętania. W czołówce umieściłbym m.in. jajko mollet z jarmużem i serową espumą, antrykot wołowy z sosem pieprzowym podawany z pieczonymi batatami czy deser: czekoladową półsferę z musem czekoladowym, syropem z marakui i kruszonką cytrusową.
Kolejną odsłonę menu prezentuję poniżej i jak można się domyśleć – zalecam pośpiech, niedługo te dania, wraz z nadejściem wiosny i dostępem do nowych produktów zostaną zastąpione przez inne. Bardzo ciekawą propozycją – tak dla żołądka, jak i portfela – jest możliwość wybrania gotowego zestawu. Wówczas za przystawkę, danie główne i deser oraz kieliszek wina zapłacimy 65 zł, co jest wybitnie niewygórowaną kwotą za doznania otrzymane na talerzu.
Jak mawiał klasyk – oczywistą oczywistością jest fakt, że do każdego z tych dań możemy dobrać dobre wino z oferty Klubu Wino. Mnie najbardziej przyciąga szeroka oferta polskich win, z których kilka już przetestowałem w różnych połączeniach – zawsze z dobrym skutkiem. I taką dawkę patriotyzmu polecam każdemu.
Kuchnia Klubu Wino pracuje od wtorku do czwartku w godzinach 15:00-22:00, w piątki i soboty kuchnia pracuje dłużej. Więcej o tamtejszych propozycjach kulinarnych przeczytacie także na portalu Jemy w Łodzi.
Jadłem i piłem na koszt własny.