Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Co się je w Kieliszkach na Próżnej?

Komentarze

Kontynuuję przegląd restauracji uczestniczących w Fine Dining Week w Warszawie od 23 do 31 sierpnia. Po Nowej Próżnej odwiedziłem kolejny lokal, gdzie za 119 zł w czasie festiwalu zjecie luksusowe 5-daniowe menu.

© SoPerlage.
© SoPerlage.

Kieliszki na Próżnej od Nowej Próżnej dzieli dosłownie 10 metrów. Charakter lokalu jest jednak zupełnie inny. To restauracja mniej formalna, a właściwie zamiast „restauracja” lepiej użyć terminu „wine bistro” (choć niedawno na jego temat rozgorzała na Winicjatywie zażarta dyskusja; w Kieliszkach używają pojęcia „wine kitchen”). Nie ma tu białych obrusów, ba, nie ma w ogóle obrusów! Nie ma całego baletu i teatru, jaki wokół jedzenia inscenizują lokale ambitnie traktujące koncepcję fine dining. W Kieliszkach do tego wszystkiego podchodzą znacznie bardziej na luzie. Do wszystkiego poza jednym – jakością. I jedzenie, i – zwłaszcza – wino stoją tu na najwyższym poziomie, tyle że zamiast niezwykłych przeżyć stają się tu źródłem satysfakcji – chciałoby się powiedzieć – codziennej. Strącić fine dining z piedestału, mrugnąć okiem do gościa, rozluźnić się, poeksperymentować, zaszaleć – to dziś bodaj najżywotniejszy trend w światowej gastronomii i ten wiatr zmian w Kieliszkach Na Próżnej bardzo dobrze wyczuwają.

Szef kuchni Mateusz Karkoszka (w garze) z zespołem. © Let’s Meat.
Szef kuchni Mateusz Karkoszka (w garze) z zespołem. © Let’s Meat.

Lokal działa zaledwie od listopada 2015 roku, ale już zdążył zrobić piorunujące wrażenie na wielu krytykach kulinarnych. Ja z oczywistych względów – Kieliszki należą do Beaty Gawędy, współwłaścicielki Winicjatywy – unikałem recenzowania go. Teraz z okazji Fine Dining Week z przyjemnością spróbowałem jednak menu opracowanego na Fine Dining Week przez szefa kuchni Mateusza Karkoszkę. W ciekawy sposób łączy on swoje autorskie pomysły z mocnymi nawiązaniami do historycznej kuchni warszawskiej – w Kieliszkach mocno akcentują historię samego budynku, który występuje nawet u Tyrmanda – a nawet żydowskiej, bo menu „zagra” też w ramach Festiwalu Warszawa Singera. To są raczej inteligentne inspiracje, luźne nawiązania niż gotowanie z XIX-wiecznych książek kucharskich, zawartością talerza rządzi jednak wyobraźnia Karkoszki – łącząca ze swadą lekkość i konkret, prostotę i barwność.

…i Paweł Demianiuk z zespołem sommelierskim. © Kieliszki na Próżnej.
…i Paweł Demianiuk z zespołem sommelierskim. © Kieliszki na Próżnej.

No i wino – ono w Kieliszkach gra pierwsze skrzypce. Wspólnikiem Beaty Gawędy jest Mistrz Polski Sommelierów 2011 – Paweł Demianiuk. Stworzył miejsce bez precedensu w Polsce – wine bar i restaurację, gdzie na kieliszki otwiera się każdą z ponad 200 butelek w katalogu! A jest to jeden z ciekawszych katalogów w Polsce – importera Vini e Affini. Nawet te najdroższe, najbardziej prestiżowe butelki kosztujące ponad 1 tys. zł można zamówić w wersji 150 lub 75 ml (podawane są przez Coravin). Małe kieliszki to wspaniała możliwość, gdy chcemy spróbować więcej różnorodnych win, tym bardziej że narzuty wobec cen detalicznych są niemałe – ok. 70–80%. (Cała karta do przejrzenia tutaj).

Również do menu w czasie Fine Dining Week nie obowiązuje sztywny zestaw win – Demianiuk dobierze propozycje zależnie od gustów i możliwości gości. Mnie dostały się połączenia często nietuzinkowe i odważne – wino pomarańczowe do surowej wołowiny, kwaśne czerwone do dorsza – bo winoman na pewno w Kieliszkach nie może się nudzić. Osoby mniej opętane winem mogą jednak liczyć na podejście bardziej klasyczne, bo Demianiuk to polski prekursor tzw. psychosommelierstwa, czyli dobierania wina do nastroju i temperamentu.

Ja za podany niżej zestaw pięciu kieliszków wina (po 75 ml) zapłaciłbym 114 zł. To rozsądna propozycja za tę jakość. Autorska kuchnia, niemal nieograniczone winiarskie skarby, profesjonalna obsługa i prawdziwy klimat – w Kieliszkach na Próżnej wszystko jest po prostu dobrze wymyślone.

5-daniowe menu na Fine Dining Week. © Kieliszki na Próżnej.
5-daniowe menu na Fine Dining Week. © Kieliszki na Próżnej.
Bogaty, pełen umami cebularz z makiem i olejem lnianym, do tego ziemisty Ostertag Sylvaner Vieilles Vignes 2014. © Wojciech Bońkowski.
Bogaty, pełen umami cebularz z makiem i olejem lnianym, do tego ziemisty Ostertag Sylvaner Vieilles Vignes 2014. © Wojciech Bońkowski.
Tatar wołowy z chrzanowym majonezem i genialnym domowym pieczywem + pomarańczowe Bressan Carat 2006, dlaczego nie? © Wojciech Bońkowski.
Tatar wołowy z chrzanowym majonezem i genialnym domowym pieczywem + pomarańczowe Bressan Carat 2006, dlaczego nie? © Wojciech Bońkowski.
Oryginalny dorsz z boczniakami i palonym kalafiorem, do tego… czerwone Zarate Espadeiro 2013 – sam bym tego nie wymyślił! © Wojciech Bońkowski.
Oryginalny dorsz z boczniakami i palonym kalafiorem, do tego… czerwone Zarate Espadeiro 2013 – sam bym tego nie wymyślił! © Wojciech Bońkowski.
Łopatka jagnięca z dynią i jeżynami, genialne mięso, świetnie przyrządzone… i równie wybitne Rosso della Castellada 2006. © Wojciech Bońkowski.
Łopatka jagnięca z dynią i jeżynami, genialne mięso, świetnie przyrządzone… i równie wybitne Rosso della Castellada 2006. © Wojciech Bońkowski.
Labneh z miodem i owocami, mało słodki, mocno „serowy” deser z kieliszkiem Moscato d’Asti od Vajry. © Wojciech Bońkowski.
Labneh z miodem i owocami, mało słodki, mocno „serowy” deser, mniej podniecający od innych dań z menu, z kieliszkiem Moscato d’Asti od Vajry. © Wojciech Bońkowski.

Ucztowałem na zaproszenie Kieliszków na Próżnej. Współwłaścicielka Kieliszków Beata Gawęda jest udziałowczynią Winicjatywy.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.