Cantele Primitivo 2012
Cantele Salento Primitivo 2012
Primitivo z Apulii stało się w Polsce bardzo modne. Wiele z tych win cenimy za intensywny owoc i brak cierpkich tanin, ale zdarzają się też mocno przebeczkowane, pozbawione kwasowości monstra. W ciepłym klimacie południa Włoch, gdzie łatwo o dojrzałość winogron, a trudniej o ich odpowiednią kwasowość, wiele zależy od właściwego użycia beczki. Czasami wszystko do siebie pasuje, czego dobrym przykładem jest Cantele Primitivo 2012 (39 zł).
Cantele to wielkie przedsiębiorstwo produkujące 16 mln butelek wina rocznie, z których duża część pochodzi ze skupowanych gron. Mimo tej niedogodności ich podstawowe primitivo ma dobry owoc, delikatne taniny i lekko zaznaczoną beczkę. Jak na gorącą Apulię wino jest świeże i delikatne, a przystępna cena pozwala zapomnieć o dość wątłych ustach. Miłośnicy potęgi owocu i dobrze zaznaczonych ust muszą sięgnąć głębiej do portfela i spróbować najambitniejszego wina Cantele – Fanòi 2010 (175 zł). Znajdą tam moc owocu i dużo dobrze użytej kawowej beczki. To prawdziwy mocarz, który zachował młodzieńczą świeżość. Duża klasa, pokazująca potencjał drzemiący w primitivo.
Wina do kupienia w sklepach Vinoteka 13.
Źródło win: próbowane na degustacji publicznej.