Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Verdejo Viña Adaja 2014

Komentarze

©

Bodegas Garciarévalo Rueda Verdejo Viña Adaja 2014

Nastał sezon szapragów. Każde dziecko wie, że to szapragów najlepiej pasuje Riesling. Ale czasami warto spróbować czegoś innego. Lista win pasujących do szparagów wbrew pozorom jest całkiem długa: sauvignon blanc, verdejo, silvaner, müller-thurgau, furmint… Niektórym smakuje wręcz pinot blanc.

Do szparagów red. Jagodziński poleca... © Enofaza / Marcin Jagodziński
Do szparagów red. Jagodziński poleca… © Enofaza / Marcin Jagodziński.

Przyjąłem kierunek hiszpański, ale nie będę ukrywał, że pomogła mi w tym zeszłoroczna recenzja Wojtka Bońkowskiego. Tak, sięgnąłem po świeże Verdejo z rocznika 2014, które jakiś czas temu dotarło już na półki Klubu Wino. I nie zawiodłem się. Cytrusowe, w tle delikatne akcenty owoców tropikalnych, ze świetną kwasowością i mega odświeżeniem idealnie połączyło się ze szparagami, ale przyznaje, że wypiłbym je także bez nich. Warto! Zwłaszcza za 37 zł.

Importerem jest łódzka Reserva, wino do nabycia w łódzkim sklepie Klub Wino, można także zamówić poprzez kontakt telefoniczny lub mailowy.

Źródło wina: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Marcin Czerwiński

    W łączeniu win ze szparagami warto poeksperymentować, uciec od utartych schematów, czyli rieslinga i sylvanera. Nie dalej jak wczoraj testowałem je z musującym Humbero Canate Extra Brut (kupaż 50% semillon, 30% pinot noir, sauvignon i marlot); poradziło sobie w tej nierównej walce.

    PS Do listy dodaję albarino, godello, melon de burgogne, a nawet chardonnay z Val de Loire. ;)

    • Fakir

      Marcin Czerwiński

      A ja dodaję gruenera… Za moich czasów klasyka do szparagów to był GV albo silvaner. Riesling już średnio…

      • Wojciech Bońkowski

        Fakir

        Kiedy grunery były lżejsze to tak. Te tłuste 14% alk. z Kamptal czy Wachau moim, zdaniem zdecydowanie gorzej pasują.

    • Wojciech Bońkowski

      Marcin Czerwiński

      Żeby uciec od schematów do trzeba je znać ;-)

      Myśmy tu oczywiście elaboratów o winach do szparagów nie pisali, moim zdaniem również lista jest długa – Chablis, Muscadet, Vinho Verde, Olaszrizling, Santorini itd.