Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Blogosfera

31I
Zimowa zupa cebulowa – 4 najlepsze przepisy Do Trzech Dych
Pogoda za oknem od pewnego czasu nas nie rozpieszcza, a prawdziwa zima ma dopiero do nas zawitać – choć już nie jest źle. W takie dni nic nie rozgrzewa tak jak ciepła, aromatyczna zupa cebulowa. A jeśli prawdziwa zupa cebulowa- to tylko na winie! Prześledziliśmy parę stron, trochę poeksperymentowaliśmy i...
 
Sherry? Jakie sherry…? Blog Tomasza Prange-Barczyńskiego
Hiszpanie nie piją już sherry. Ani montilli. Piją rioję, riberę del duero i verdejo z Ruedy. Piją to co – z przeproszeniem – modne. W połowie stycznia los rzucił mnie na zbocza Sierry Nevady. Pierwszy raz w życiu miałem szusować … Czytaj dalej →...
 
Maliny i słodkość – Chateau de Champteloup Rosé Wino pod lupą
Nazwa: Chateau de Champteloup Rosé d’Anjou 2012 Kraj: Francja Dyskont: Biedronka Cena: 19,99 Rodzaj: Półwytrawne Kolor: Różowe Opis: Wino o sporej słodyczy mimo bycia półwytrawnym. Nie tego oczekiwałem, idzie w półsłodkie. Poza tym w smaku wyczuwalne maliny, trochę alkoholu i słodkość, słodkość, słodkość. Jest jej za dużo i trochę mnie...
 
Corvina na duży plus Do Trzech Dych
Nazwa/szczep:  Corvina 2010 Monde del Fra Rodzaj wina: czerwone, wytrawne Cena: 45,00 PLN Miejsce zakupu: Winestory Ocena wina: ****, wino bardzo polecane Szkoda, że takie drogie – ale warto o nim napisać – bo naprawdę dobre.  Degustował głównie Gab, więc przytoczę jego słowa: - miękkie - bardzo przyjemne - gładkie i swieże, mimo że...
 
Nie oddamy guzika, a guzik już urwany O Winach Prawie Wszystko
 
Na nowo Stary fortepian
Nowy rok. Nowe pomysły. Porządki. Stare rzeczy i sprawy wywalone. Pozamiatane. Ludzie nie zasługujący na uwagę wymazani z telefonu. Nowa przestrzeń na nowych ludzi. I nowe wina....
 
San Jose de Aguaron Monasterio de las Viñas Crianza 2008 Instytut Anatomii Wina
Kupaż szczepów cariñena, tempranillo, garnacha i cabernet sauvignon (tak na kontretykiecie, na stronie producenta znajdujemy zaś taką informację na temat blenu, z którego powstało wino: garnacha 70%, tempranillo 20%, syrah10% - http://www.monasteriodelasvinas.com/english/vinos/crianza-red-2008_10.html) z hiszpańskiej apelacji Cariñena, znanej głównie z produkcji win czerwonych. Cóż, dużo beczki i niewiele ponadto, może trochę...
 
Nero d’Avola Aprile Sicilia IGT 2012, Fondo Antico Winniczek
30I
1884 Limited Production z Escorihuela Gascon. Przyjemny argentyński Malbec. Delight of Taste
Lubię wina pełne, ciężkie, o głębokiej barwie i smaku. Takie jakie oferują np. wina ze szczepu Malbec, zwłaszcza te ze słonecznej Argentyny. Dlatego szukając ostatnio wina na następne testy postawiłem sobie za cel znalezienie przyzwoitego Malbeca. Nie jest to szczep najbardziej popularny, dlatego swoje kroki od razu skierowałem do sklepu...
 
Ptaki Tajnosti
Uwielbiam lato, jestem zdecydowanie ciepłolubnym zwierzęciem, które lubi się wygrzewać na słońcu. Lato ze zdjęciami pod słońce, z przemierzaniem kilometrów, kiedy jedynym zmartwieniem są wygodne buty. Bez czap, szalików, 3 warstw i kaptura z futrem (sztucznym!) na głowie, który ogranicza widzenie z dwóch stron. Jedno moje dalekowzroczne oko wygląda...
 
Moja głowa niczym puste pudełko Zapiski z pustyni
Pewnie zauważyliście, przez blisko trzy nic nie ukazało się na blogu. Powodów było kilka. Najważniejszym było zmęczenie. Po ponad dwóch latach regularnych wpisów otwarłem edytor by coś napisać i… okazało się że moja głowa to puste pudło. Nie ma tam nic, a przynajmniej nic z czego dało by się sklecić...
 
Matematycy, burmistrze, winiarze Enoeno
Era nowoczesnego winiarstwa w Grecji ma swój wyraźny początek. W 1985 grupa młodych greckich enologów powraca z Francji. Głowy mają pełne pomysłów, jak zmienić grecki wino i nadać mu bardziej nowoczesny sznyt. Jednym z pierwszych, który poczuł nowy wiatr był Yiannis Boutaris, wnuk założyciela najstarszej winnicy w kraju. Dziś Boutaris...
 
Karpacki Salon Win – oceniamy wina Vinisfera
Około 9 kilometrów od Rzeszowa znajduje się uroczy kompleks wypoczynkowy - Dwór Kombornia, jest to nie tylko luksusowy Hotel & SPA, ale również ciekawe przedsięwzięcie związane z winami. O otwarciu Salonu Win Karpackich informowaliśmy niedawno tutaj. Dziś chcemy poddać ocenie niektóre z...
 
Kir-Yianni ze Stellosem Boutarisem w Wines & Olives, czyli o tym jak być, żyć i pić jak George Clooney Sstarwines
Wines People Terroir Tradition Novelty ...
 
Wino w samolocie Czas Wina
Mój ostatni lot liniami LOT pozostawił – oględnie mówiąc – niemiłe wspomnienie. Pisząc ostatni mam na myśli zarówno to, że ostatnio skorzystałem właśnie z tej linii lotniczej, jak i to, że skorzystałem z niej, mam nadzieję, po raz ostatni. Linia ta bowiem, bądź co bądź, znana była dotąd nie tylko...
 
Supertoskan? Pisane winem
Zacznijmy od cytatu z Wikipedii:"Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (ur. 3 maja 1469 r. we Florencji, zm. 21 czerwca 1527 r. w Sant'Andrea in Percussina k. Florencji) – prawnik, filozof, pisarz społeczny i polityczny, historyk i dyplomata florencki, jedna z postaci włoskiego odrodzenia. Napisał traktat o sprawowaniu władzy pt. "Książę",...
 
Susza w Kaliforni Nasze wina
...
 
Vega Rioja Instytut Anatomii Wina
Wina z Rioja, najpopularniejszej i najlepiej w Polsce znanej hiszpańskiej apelacji, stanowią żelazny punkt oferty handlowej naszych marketów i dyskontów. Po omówieniu już jakiś czas temu win Rioja z Żabki (Faustino Rivero Ulecia Rioja Yellow Label Crianza 2009: http://instytutanatomiiwina.blogspot.com/2013/12/blog-post_23.html), Biedronki (Montebuena Rioja 2012: http://instytutanatomiiwina.blogspot.com/2013/12/blog-post.html) i Lidla (Cepa Lebrel Rioja Joven...
 
Jakie wino do zrazów wołowych? Wino Na Widelcu
Zrazy wołowe to staropolska potrawa, która jadana była niegdyś podczas śniadania. Dziś ich konsumpcja z rana wydawałaby się dość ekscentryczna, ale podczas wytwornego obiadu obecność zrazów jest pożądana. Na śląsku zrazy nazywane są roladami i zwyczajowo podaje się je z kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą. W pozostałych regionach świetny akompaniament...
 
Vinestral Joven Rioja 2011, Bodegas Marques de Reinosa Winniczek
29I
Huaquen Carmenere 2011. Dobre wino w dobrej cenie. Delight of Taste
Nie sztuką jest kupić doskonałe wino za ciężkie pieniądze. Wina ikonowe są doskonale znane, po prostu trzeba mieć odpowiednią ilość gotówki i wybrać się do dobrego sklepu z winami. Gorzej sprawa wygląda jak chcemy wydać na wino nieco mniej pieniędzy. W kategorii win masowych mamy do czynienia z olbrzymią ilością...
 
PoWINOwaci & Hiszpańska Piwnica na czerwono Winiacz
Serce Hiszpanii jest czerwone! Nebbia 16 Meses - dzika i pysznaBiałe to się kojarzy jakoś tak ze śniegiem. Wiadomo - bo zimne i białe. Tutaj o tym pisałem. Za to po tym, czego posmakowałem podczas Hiszpańskiego Dnia w Garze przy ul. Jasnej, wiem, że serce Hiszpanii bije na czerwono! I to jak bije!Pierwszym...
 
Głaz przeorał winnicę w Trentino Nasze wina
...
 
Kir-Yianni w Wines&Olives Organoleptycznie
Najaktywniejsza grecka restauracja we Wrocławiu – Wines&Olives – w ramach comiesięcznego cyklu degustacji, przygotowała wczoraj spotkanie ze Steliosem Boutarisem, właścicielem jednej z największych helleńskich winnic, Kir-Yianni. Comiesięczne spotkania rozpieszczają gusta klientów i przynoszą coraz to nowe odkrycia, na pewno jeśli chodzi o możliwość uzyskania tak różnorodnych win ze szczepów endemicznych. Degustację zdominował xinomavro, ale również ciekawie było porównać roditis w dwóch...
 
Kapelusz cały w czereśniach Teoria Wina
To tytuł książki Oriany Fallaci, znanej włoskiej dziennikarki. Dla Polaków tym  bardziej bliskiej, że opowiedziała światu historię Lecha Wałęsy i Polski w Czasach Solidarności i stanu wojennego. Oriana Fallaci napisała tą książkę „z pamięci i z wyobraźni, jako wielką sagę rodziny wielkiej dziennikarki”. Saga i opowieść  książki ma swój...
 
Gruzińskie zapiski (I) Vinisfera
Wracamy do Gruzji. Rozpoczynamy kolejną serię artykułów poświęconych tamtejszemu winiarstwu. Skupimy się na różnorodności, różnych regionach, metodach produkcji, pozostaniemy jednak blisko tradycyjnych i naturalnych metod wytwarzania gruzińskiego wina - w kwewri....
 
Aurora zawinęła się do supermarketów – sprawdzam Winne refleksje
W październiku ubiegłego roku zamieściłem na moim blogu krótką notatkę na temat brazylijskiej spółdzielni winiarskiej Cooperativa Vinícola Aurora oraz jej ambitnych planów wobec rynku polskiego. Z początkiem grudnia postanowiłem zweryfikować te zapowiedzi, odwiedzając niektóre supermarkety, do których miałem akurat po drodze. I tak zajrzałem do Marcpola przy Placu za Żelazną...
 
Kurniawan w filmie Nasze wina
...
 
Hugh Johnson w Polsce Wino w Krakowie
Wizyta Hugh Johnsona w Krakowie była jednym z najważniejszych winiarskich wydarzeń minionego roku. Jeden z najbardziej poważanych krytyków winiarskich na świecie przyjął zaproszenie magazynu Czas Wina, który uhonorował go tytułem Człowiek Roku. Pobyt Hugh Johnsona był krótki i bardzo intensywny. Wydarzeniem...
 
Caminhos Cruzados Dão Titular 2012 Instytut Anatomii Wina
O czerwonym Caminhos Cruzados Dão Titular 2010 z jesiennej, „portugalskiej” oferty Biedronki pisałem z uznaniem już jakiś czas temu: http://instytutanatomiiwina.blogspot.com/2014/01/caminhos-cuzados-dao-titular-2010-pedra.html– teraz kolej na białe Dão Titular. Degustowany blend szczepów encruzado, malvasia-fina i bical nie robi może aż tak dużego wrażenia jak czerwone Titular, niemniej jest to dobre wino, niezbyt intensywne,...
 
Ciasto bananowe Winniczek
Dziś zapraszamy na słodki odcinek. I to potrójnie słodki Dwa ciasta bananowe oraz Beerenauslese od Umathum. ...
28I
Cava Brut Prestige z M&S Do Trzech Dych
Nazwa/szczep: Brut Cava Prestige Rodzaj wina: czerwone, wytrawne Cena: 24,99 PLN Miejsce zakupu: Marks&Spencer Ocena wina: ***, polecane To drugie wino, które piliśmy w Sylwestra jako bąbelki. Przyznaję, że na widok ceny obudził się we mnie mój wewnętrzny wąsacz, pamiętający jeszcze, jak parę lat temu nie szło kupić dobrej Cavy poniżej...
 
Firma “Juliusz Grosse” – właściciel winnicy Oremus Blisko Tokaju
Nazwa Oremus jest dobrze znana miłośnikom Tokaju. Winnica o takiej nazwie leżąca koło Sátoraljaújhely to, według tradycji, miejsce powstania pierwszego wina z owoców aszú. W pierwszej połowie XVII wieku winnica należała do Zuzanny Lorántffy, żony Jerzego Rakoczego a zarządzał nią Szepsi Lackó Máté, pastor i winiarz. Tureckie wycieczki w te...
 
Jak zrobić lukier? – przepis i niespodzianka Do Trzech Dych
Kiedy Google opublikowało raport z najczęściej wyszukiwanych w Internecie fraz, spodziewaliśmy się czegoś w stylu „jak się zakochać”, „jak schudnąć” czy chociaż przynajmniej „jak otworzyć wino bez korkociągu”. Okazało się, że nie doceniamy jednak zdolności internetowych szperaczy, którzy najwidoczniej odpowiedzi na powyższe pytania już znają. Ku naszemu zdziwieniu, prawdziwą zmorą...
 
Winny uciekinier Nasze wina
...
 
Mocarz z sąsiedztwa ~ Cristia Grenache Syrah Vin de France 2011 Raport z Win
Kolejne wino opatrzone etykietą z rodzaju komunikatywnych. Podczas sylwestrowych wojaży byłam przelotem w Trójmieście, a konkretnie w Gdańsku, gdzie mieści się jeden kilku sklepów Festus. Trwała akurat 30-procentowa promocja na kilka win, tak więc, obarczona ograniczeniami bagażowymi, zgarnęłam tylko jedno z nich – mieszankę grenache i syrah za około 19...
 
Nero d’Avola z Centrum Wina Do Trzech Dych
Nazwa/szczep:  Nero d’Avola Paccamora Sycylia Rodzaj wina: czerwone, wytrawne Cena: 39,00 PLN Miejsce zakupu: Centrum Wina Ocena wina: ***, wino polecane To będzie krótka i treściwa recka. Wino też jest konkretne. Zatem: Pierwsze skojarzenie Gaba to: silne Drugie to: porzeczka, wiśnia, nieco aronii i dość gładkie taniny. Fajne, ale chyba najlepsze będzie z  jedzeniem....
Loader
  • W sieci

    Rss Bądź na bieżąco