Aretino Chianti 2011
Cantina dei Vini Tipici dell’Aretino Chianti 2011
Wracamy do tematu sangiovese. Wciąż szukamy dla Was niedrogich przykładów tego toskańskiego szczepu. Oto kolejny.
Rustykalne, wiejskie Chianti z Arezzo wprost do schabu, pieczeni i kiełbasy. W zapachu stajenka, w smaku wiśnie i migdały. Włosi zawsze opisują klasyczne sangiovese jako posiadające lekki posmak migdałowy („finale di mandorla”). Przez długi czas nie mogłem się zorientować, o co chodzi – przecież wino czerwone ma posmak garbnika i czerwonych lub czarnych owoców. W końcu załapałem, a to wino pozwoli Wam też załapać.
Jest lekkie, ale ma muskuły i energię, za które lubię toskańskie sangiovese. Jako się rzekło – do jedzenia. Wymiar kary: 27,19 zł, kupisz w marketach Leclerc, i to nie tylko na Ursynowie.
Źródło wina: zakup własny autora.