Adoria Musujące
Winnica Adoria Musujące Metoda Tradycyjna
Mówiło się o tym od dawna – w Polsce mogą powstawać całkiem dobre wina musujące. Mamy do tego dogodny, czyli chłodny klimat, mamy coraz chętniejszych na bąbelki konsumentów. No i wina zaczęły powstawać. Pionierem była wielokrotnie przez nas opisywana Winnica Wzgórz Trzebnickich. Dużo hałasu narobił niedawny debiut Grempler Sekta z Winnicy Miłosz. Teraz zaś wtórnie sfermentowała swoje wino Winnica Adoria spod Wrocławia.
Wino powstało metodą szampańską (tradycyjną), czyli leżakowało na osadzie drożdżowym w butelce 9 miesięcy. Użyte szczepy to nie najczęściej używane w tej metodzie Pinot Noir i Chardonnay, ale Bacchus i Riesling. Dominuje zdecydowanie ten pierwszy, nadający winu mocny aromat działkowych porzeczek i czarnego bzu. Trzeba to lubić, bo to tak zwany zapach hybrydowy („lisi”), ale dzięki nieco szlachetniejszym nutom cytrusów od Rieslinga i tostów od drożdży ta działeczka u cioteczki nie staje się obciachem, tylko miłym mieszczuchowi działkingiem z kieliszkiem naprawdę przyjemnych, mocno półwytrawnych (15 g cukru) bąbelków. Mamy coś w połowie drogi między Prosecco a Cavą, w połowie drogi pomiędzy Zachodem i Wschodem. Krótko mówiąc, mamy fajną Polskę. ♥♥♡
Wino do kupienia w Winnicy Adoria oraz w wybranych sklepach winiarskich na terenie Wrocławia. Cena – 75 zł (w tym taksa patriotyczna).
O tym winie przeczytaj też na blogu EnoEno.