Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Wyjątkowe tokajskie wina zestawione z potrawami Roberta Sowy.

Będzie nam niezmiernie miło spotkać się z Państwem w niedzielne popołudnie. Łącząc pasję do kuchni i win zaproponujemy Państwu wysublimowane menu zestawione z zaskakującymi winami pochodzącymi z jednego regionu – Tokaju. Będzie towarzyszyła nam chęć nawiązania do historii – ukazanie najważniejszego przez stulecia regionu winiarskiego dla Polski i zestawienie tego z czasem obecnym.

Wyjątkowa degustacja tokajskich win połączonych z potrawami przygotowanymi przez Roberta Sowę w restauracji ‚Sowa &Przyjaciele’ w Warszawie. Spotkanie poprowadzi Gabriel Kurczewski – miłośnik Tokaju, zdobywca Grand Prix Magazynu Wino 2013 w kategorii Blog Roku za swój blog – Bliskotokaju.pl.

Koszt: 100zł/ os.

Liczba miejsc ograniczona.

1. Foie gras z purée z batatów z filetowanym grejpfrutem i kapustą pak choi
Pezsgo Furmint 2011 Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tarcal

2. Zupa krem z topinambura aromatyzowana szynką San Daniele
Hars (Harslevelu) Barakonyi 2012 Nobilis.

3. Wolno gotowana grasica z puree kalafiorowym, chipsem z pancetty i sosem Porto
Furmint (Harslevelu) Palandor 2009 Karadi Berger.

4. Polędwica z halibuta z pikantnymi krewetkami na puree pietruszkowym szpinakiem, orzeszkami pinii i sosem Choron
Furmint Makovicza 2011 Budohazy

5. Granita z passiflory z sorbetem z werbeny
Harslevelu Loynali Kikelet.

6. Boczek jabłkowy i ozorek cielęcy gotowany 12 godzin podany z purée cebulowym, tapioką i sosem z zielonego pieprzu
Szamorodni 2010 Karadi Berger.

7. Delicje z galaretką brzoskwiniowo-tokajową:
Aszu 6 put. 2007 lub 2008 Gizela Pince