Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Święto Młodego Wina

22 listopada 2014, Zamek Kazimierzowski w Sandomierzu

Święto Młodego Wina kończy całoroczną pracę w winnicy, w tym czasie ustaje burzliwa fermentacja, wino zaczyna się klarować, a to dobry moment aby prognozować jakie będzie. To dzień narodzin nowego wina, to dzień radości dla wszystkich.

projekt_smw

Program Święta: 

Część I: Święto Młodego Wina (część realizowana w ramach projektu Winoroślowa Ścieżka Edukacyjna)
Zamek Kazimierzowski, piętro I, wstęp wolny
12.00 Otwarcie Święta.
12.15 Opowieść o uwarunkowaniach historycznych i klimatycznych uprawy winorośli w rejonie Sandomierza.
12.30 Prezentacja współcześnie kształtującego się Sandomierskiego Regionu Winiarskiego.
12.45 Prezentacja winnic na Sandomierskim Szlaku Winiarskim w sali Rycerskiej.
13.10 Ocena warunków winobrania w 2014 roku.
13.20 Zasady degustacji i kultury picia wina.
13.30 Degustacja młodego wina.
15.00 Przemarsz z Winnicy Świętego Jakuba do Zamku Kazimierzowskiego.

Część II: Biesiada z Młodym Winem – szereg równoległych aktywności odbywających się w obszarze Zamku Kazimierzowskiego w godz. 15:20 – 22:00:

Dziedziniec zamkowy – wstęp wolny

I piętro Zamku: wstęp na podstawie zgłoszenia w Sandomierskim Stowarzyszeniu Winiarzy, bilet wstępu: 35 zł/ os.

W ramach wejściówki dostępne będą:
– degustacja młodego wina regionalnego
– przekąski do wina – live cooking –przystawki do wina zwykłe i niezwykłe (gotuje Dariusz Wójcik)
– prezentacje winiarzy na stoiskach, rozmowy i dyskusje z twórcami win
– sezonowa niespodzianka kulinarna
– możliwość obserwacji działań warsztatowych

W ramach dodatkowych opłat:
– uczestnictwo w warsztatach serowarskich (ukończenie warsztatów z własnym serem) – prowadzi Gieno Mientkiewicz (80 zł od osoby)
– uczestnictwo w warsztatach sommelierskich– prowadzi Maciej Nowicki (35 zł od osoby)
– arcydzieła grillowe z lokalnej dziczyzny – prowadzi Wiesław Ambros, (Dziedziniec zamkowy)
– degustacja win lokalnych z poprzednich roczników
– możliwość zakupu win lokalnych z poprzednich roczników

Zgłoszenia do uczestnictwa w święcie i poszczególne warsztaty proszę przesyłać mailowo: Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy: sandomierscywiniarze@gmail.com
Liczba miejsc ograniczona.