Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Święto Jabłka Festiwal Cydru

27 września 2014 ostatnie piętro MYSIA 3 zamieni się w jabłkowy sad. Podczas pierwszej edycji Święta Jabłka będziemy jabłka jeść, chrupać, wąchać, pić je w postaci cydru, delektować się ich różnymi odmianami, dopasowywać ich smak do innych dań i produktów, słuchać jabłkowej muzyki i rozmawiać z ludźmi, którzy specjalizują się w ich uprawie, przetwarzaniu i przyrządzaniu.

Nasz kraj jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, trzecim (po USA i Chinach) na świecie. Mamy dużo jabłek, ale czy znamy ich odmiany, czy wiemy jak je wykorzystywać, przetwarzać, sprzedawać?

Podczas Święta Jabłka chcemy pokazać sposoby przetwarzania jabłek, ich wykorzystania, zaprosimy sadowników, znawców ich uprawy, sprzedawców jabłek, cydrowników, wytwórców jabłkowych przetworów.

W ramach pierwszej edycji Święta Jabłka i Festiwalu Cydru planujemy:

– prezentację i co najważniejsze degustację gamy cydrów dostępnych na polskim rynku – swój udział potwierdzili: Green Mill Cider, Cydr Ignaców, Cydr Chyliczki, Jabłecznik Trzebnicki, Kwaśne Jabłko, Koziarnia, Cydr z Psiej Budy, Soki z domu Rembowskich i Meli Melum.

– prezentację produktów wytwarzanych na bazie jabłek oraz takich, które dobrze łączą się z jabłkami i cydrami

– degustację oraz możliwość zakupu cydrów i jabłkowych produktów

– degustację przekąsek inspirowanych jabłkową nutą przygotowaną przez stołeczne bary (m.in. Meat Bar by Meat Love, Śródmieście Południowe, Veg Deli)

– degustację komentowaną 10 polskich cydrów (Marta Wrześniewska, Wojciech Bońkowski – Winicjatywa. Koszt: 50 zł/ os, zapisy: redakcja@magazynusta.pl)

– wykład o produkcji cydrów (Tomasz Porowski – Cydr Ignaców)

– otwartą dyskusję z producentami polskich cydrów

– spotkanie z Elizą Mórawską, autorką wyjątkowej książki kucharskiej „O jabłkach” wydanej na papierze z ogryzków

– jabłkową kolacje przygotowaną przez Michała Gniłkę i Magazyn USTA.
Menu:
* Profiterole wypelnione oberżyną i jabłkiem z sosem z orzechow wloskich i rozmarynu
* Sałatka- SLAW z jabłka, selera naciowego i buraczano-chrzanowego dresingu na blinie
* Gorąca zupa Vichyssoise z jabłka,ziemniaka i pora z ostrą oliwą w stylu CAJUN
* Risotto z jabłkiem, suszoną morelą, dynią i orzeszkami pini
* Oliwny biszkopt z przesmażanym kwaśnym jabłkiem i nasionami fenkuła włoskiego, jablłkowym syropem i sorbetem z jabłek i shiso oraz wybór cydrów.
Koszt 150 zł, zapisy: redakcja@ustamagazyn.pl

Na Mysiej stanie stara drewniana prasa do wyciskania soku z jabłek, skrzynki z wieloma odmianami jabłek, których będzie można skosztować, by porównać ich smaki. Odbędzie się też konkurs na jedzenie jabłek bez pomocy rąk i wyprodukowanie najdłuższego jabłkowego obierka.

Pokażemy jak realizować hasło #jedzjablka

Zagra: DJ JABŁKO!

ORGANIZATOR: FULL MEAL, Magazyn Usta, MYSIA 3, Winicjatywa

KONTAKT: redakcja@ustamagazyn.pl, jarczak@ustamagazyn.pli