Świąteczny Kiermasz Winicjatywy
Zapraszamy na największy przedświąteczny kiermasz winny. 7 i 8 grudnia w godz. 10-18 będzie można w SoHo Factory kupić wina od kilkudziesięciu importerów w specjalnych, przyjaznych dla kieszeni cenach od 25 złotych a także smakołyki dostępne na Le Targu. Przez całe dwa dni odbywać się będą też warsztaty tematyczne (lista poniżej), na zmotoryzowanych czeka duży parking, a na dzieci – niania. Wstęp na kiermasz – 20 zł/ os, dla Czytelników Winicjatywy – wstęp wolny (darmowe bilety wstępu wysyłamy newsletterem – zapisz się tutaj), wszystkie dzieci wchodzą bezpłatnie.
Ulubione Rieslingi
sobota 7 grudnia godz. 11:00, wstęp 30 zł
Mówisz: riesling, myślisz: Niemcy. Ale czy tylko? Czym różni się riesling z Rheingau od tego Alzacji? Czy można zrobić dobre wino z tej odmiany w Australii, a tym bardziej w Polsce i jak smakuje stary, czternastoletni słodki riesling znad Mozeli? O tym przekonacie się sami wraz z naczelnym rieslingofilem Winicjatywy – Marcinem Jagodzińskim.
Georg Breuer Rüdesheim Estate Riesling 2012
Meyer-Fonné Alsace Riesling Réserve 2011
Grosset Clare Valley Riesling Springvale 2012
Winnica Srebrna Góra Riesling–Gewürztraminer 2012
Erbes Mosel Riesling Kabinett 2012
Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Auslese** 1999
Kawa – aromaty i smaki
Prowadzą bariści z palarni kawy Kofi Brand
sobota 7 grudnia godz. 12:00, wstęp 30 zł
Wino do śledzia?
sobota 7 grudnia godz. 13:00, wstęp 10 zł MIEJSCA WYPRZEDANE
Czy to się w ogóle może udać? Czy można przełamać polski stereotyp – do śledzia tylko wóda? A jeśli tak, gdzie szukać? Białe, czerwone, musujące, słodkie? Które z tych win można podać do śledzia w oleju, a które do tego w śmietanie i czy te połączenia mogą nie być bolesne sprawdzi Wojciech Bońkowski.
Follador Valdobbiadene Prosecco Superiore Extra-dry
Meyer-Fonné Crémant d‘Alsace
Georg Breuer Riesling Sauvage 2012
Disznókő Tokaj Furmint 2011
Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2013
Włoska kuchnia na Boże Narodzenie
Sardyńskie danie culurgiones de casau ugotuje i przedstawi Marco Ghia, Akademia Kulinarna Whirlpool
sobota 7 grudnia godz. 14, wstęp 50 zł
Dom Bliskowice DB. 4’12
Cantina Riondo Veneto Corvina Castelforte 2009
Winne skarby Chorwacji
sobota 7 grudnia godz. 15:30, wstęp 30 zł MIEJSCA WYPRZEDANE
Włochy? Gruzja? Nowa Zelandia? Chiny? Nie, to Chorwacja jest winiarskim krajem przyszłości. Niewielki, 5-milionowy kraj ma więcej rdzennych szczepów winorośli niż Francja i więcej różnorodnych siedlisk niż Hiszpania. Świeżo po powrocie znad Adriatyku przedstawię Wam absolutną czołówkę winiarskiej Chorwacji – w większości wina niedostępne w Polsce. Zapraszam – Wojciech Bońkowski.
Galić Kutjevo Graševina 2012
Korta Katarina Korčula Pošip 2012
Tomac Plešivica Rajnski Rizling polusuho 2012
Trapan Malvazija Ponente 2012
Iuris Erdut Merlot 2007
Vinoplod Primošten Babić vrhunsko 2009
Marijan Arman Istria Teran Rezerva 2009
Jurica Violić Plavac Mali Dingač 2010
Leżakowanie win
sobota 7 grudnia godz. 16:30, wstęp wolny
Jak właściwie przechowywać wina, by z czasem zyskiwały na jakości i smaku? Jakie parametry powinna mieć dobra piwnica? Tajniki leżakowania win przybliży twórca pierwszej w Polsce profesjonalnej przechowalni win SarWine – Andrzej Różycki. Po prezentacji wycieczka z przewodnikiem do przechowalni (30 min.).
Dobór win do sera cz. 1
sobota 7 grudnia godz. 17:00, wstęp 20 zł
Czerwone czy białe – które wina są bardziej przyjazne serom i dlaczego? Czy hiszpańskie bąbelki polubią się z polskim serem? Dlaczego parmiggiano nie nadaje się na kanapki i jak zmienia się smak niebieskiego sera w połączeniu ze słodkim winem? Ciekawych nowych doznań w serową podróż zaprasza Marta Wrześniewska.
Familia Oliveda Cava Brut Jove
Ecker-Eckhof Roter Veltliner Steinberg
I Pastini Primitivo Arpago
Wina słodkie
niedziela 8.12 godz. 11:00, wstęp 20 zł
Kto nie lubi słodkich win? Lubimy je wszyscy, nawet jeśli się do tego nie chcemy przyznać. Maciej Nowicki zaprasza w pasjonującą podróż do słodkiej krainy, w której można wybierać między tokajem, vinsanto i słodkimi bąbelkami z Piemontu, w której też leje się Barbera s’Asti z chininą i gęsty jak syrop na kaszel Pedro Ximénez. Które najlepsze – zdecydujcie sami.
Paolo Saracco Moscato d’Asti 2012
Meyer-Fonné Alsace Gewurztraminer 2011
Joostenberg Noble Late Harvest 2011
Karádi & Berger Tokaji Selectio 2007
Fratelli Rovero Barbera d‘Asti Chinato Calisaya
Alvear Pedro Ximénez 1927
Wino do potraw świątecznych
niedziela 8.12 godz. 12:00, wstęp 20 zł MIEJSCA WYPRZEDANE
Pierogi z kapustą i grzybami, karp, ryba w galarecie – jak dobierać do nich wina, żebyśmy byli zadowoleni i my, i rodzina przy stole. Tę trudną, delikatną kwestię dyplomatycznie rozwikła Wojciech Bońkowski.
Malibràn Valdobbiadene Prosecco Superiore Sottoriva
Carrasvinas Rueda Verdejo
Birgit Braunstein Chardonnay Felsenstein 2012
Pierre André Côte de Beaune-Villages 2009
Włoska kuchnia na Boże Narodzenie
Struffoli napoletani con miele e arancia candita ugotuje i przedstawi Marco Ghia, Akademia Kulinarna Whirlpool
sobota 7 grudnia godz. 14, wstęp 50 zł MIEJSCA WYPRZEDANE
Paolo Saracco Moscato d’Asti 2012
Mystery wine
Francja – klasyki wiecznie młode
niedziela 8.12 godz. 13:00, wstęp 20 zł
Francja, klasyka gatunku. Albo ją kochasz, albo nienawidzisz. Dlaczego Francja to klasyka i co ma nam do zaoferowania dzisiaj, czy i czym broni się przed naporem konkurencji, czy szampan to najlepsze bąbelki świata, a Burgundia, Dolina Loary czy Rodanu nadal są klasykami? Na te pytania odpowiedzą wina wybrane i komentowane przez Izę Kamińską.
Joseph Loriot-Pagel Champagne Brut Carte d‘Or
Roger Champault Sancerre
Pierre André Chablis 2012
Maison Chanson Bourgogne Pinot Noir 2011
Château de Coulaine Chinon 2011
Domaine Boucabeille Côtes du Roussillon Les Terrasses 2012
Dobór win do sera cz. 2
niedziela 8.12 godz. 15:00, wstęp 20 zł
Czerwone czy białe – które wina są bardziej przyjazne serom i dlaczego? Czy hiszpańskie bąbelki polubią się z polskim serem? Dlaczego parmiggiano nie nadaje się na kanapki i jak zmienia się smak niebieskiego sera w połączeniu ze słodkim winem? Ciekawych nowych doznań w serową podróż zaprasza Marta Wrześniewska.
Monsupello Provincia di Pavia Sauvignon 2012
COS Sicilia Frappato 2012
Alsace Pinot Gris
Alzacja a sprawa polska
niedziela 8.12 godz. 16:00, wstęp 20 zł
Dlaczego wina z Alzacji są doskonałym towarzyszem stołu, zwłaszcza gdy stoją na nim tradycyjne polskie potrawy? Czemu do pasztetu lepiej wybierać białe wina i czy lepiej wytrawnego pinot blanc czy półwytrawne pinot gris, czy pinot noir da radę polskiemu bigosowi? Zmagania winem i sztućcami poprowadzi Wojciech Bońkowski.
Guy Wach Alsace Clevner 2011
Domaine Rieflé Alsace Riesling 2012
Cave de Kientzheim-Kaysersberg Pinot Gris Réserve 2011
Alsace Pinot Noir
Tokaj nam bliski
niedziela 8.12 godz. 17:00, wstęp 30 zł
Polak Węgier dwa bratanki. Węgierski Tokaj ma jednak przed nami wiele tajemnic. Czy tokaj może być wytrawny, co to są puttony, czym różni się szamorodny od aszú i dlaczego w ogóle warto pokochać te słodkie wina węgierskie? Te zagadki rozwikła Gabriel Kurczewski, który jest naprawdę Blisko Tokaju.
Dobogó Tokaji Furmint 2012
Tokaj Nobilis Hars Barakonyi 2012
Disznókő Tokaj Furmint Late Harvest 2012
Oremus Tokaji Szamorodni Edes 2007
Béres Tokaji Aszú 5 puttonyos 2006
Disznókő Tokaji Aszú 6 puttonyos 1999
Wszystkie degustacje komentowane trwają ok. 45 minut. Miejsca należy rezerwować przez formularz kontaktowy.
Podczas kiermaszu wystawiać się będą:
El Catador
Sagrantino
Centrum Wina
Winkolekcja
Casa de Vinios
Mielżyński
The Fine Food Group
Kruliq – kieliszki, opakowania plus praliny
Moja Italia
Pavese & Pavese
Kondrat Wina Wybrane
Wino i Kieliszki
wina.pl
Salon Win Karpackich
Smaki Portugalii
Dom Szampana
Wines United
Vini E Affini
Proeno
Reserva Klub Wino
Twoja Winnica
Polscy winiarze – Dom Bliskowice, 44 Winnice Dziedzic, Srebrna Góra
a także:
Sery Polskie – polskie sery zagrodowe + jogurty Mlecznej Drogi
Oliwki – duży wybór oliwek z Grecji, Hiszpanii, Francji, Włoch, Egiptu, Maroka; tapenady, pasty, pesto, sałatki z fasoli, oliwy, sardynki
Tutto Bene – duży wybór włoskich produktów: sery, wędliny, przetwory, pasty, makarony, oliwy
Delphini – domowe przetwory, słodkich i wytrawnych
Wootwórnia – domowe pasztety, przetwory pikantne, wytrawne i słodkie
Ziemięcin – ekologiczne jabłka, kilkanaście starych odmiany, soki jabłkowe (także na gorąco)
ChocoWine, czekolady inspirowane winem
Mnie jeszcze niemiło ceną zaskoczyło jak na białasa …