Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

POLSKIE WINA I SERY ZAGRODOWE

POLSKIE WINA I SERY ZAGRODOWE
Informacja prasowa
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT oraz Restauracja SPOT. zapraszają 26 kwietnia 2014 roku do
SPOT. na cykl wydarzeń poświęconych polskim winom oraz serom.
Po raz pierwszy w Poznaniu będziemy mogli w jednym miejscu gościć najlepszych polskich winiarzy
oraz wytwórców wysokiej jakości serów z małych serowarni. Spotkanie poprowadzi Redaktor
Naczelny Magazynu Wino: Tomasz Prange – Barczyński.
Pomimo dynamicznego rozwoju zarówno serowarstwa, jak i uprawy winorośli w Polsce, a także
rosnącej dynamicznie sprzedaży serów i konsumpcji wina, polskie produkty są ciągle mało znane i
rozpoznawalne wśród przeciętnych konsumentów. Chociaż już 2005 roku zostaliśmy oficjalnie
zaliczeni do państw winiarskich Unii Europejskiej, to dopiero ubiegłoroczny Konwent Polskich
Winiarzy w Warszawie ujawnił na dobre potencjał polskiego winiarstwa. Barbara i Marcin Płochoccy,
Mike Whitney, Mirosław Jaxa Kwiatkowski i Mikołaj Tyc oraz Piotr Stopczyński to tylko kilka osób
odpowiedzialnych za tę jakościową zmianę. Nie inaczej przedstawia się sytuacja wśród często
niewielkich, rodzinnych producentów serów zagrodowych.
Od momentu spopularyzowania tego określenia przez Gienia Mientkiewicza pojawia się coraz więcej
serowarni ze znakomitymi produktami, często powstającymi za sprawą mieszkających w Polsce
obcokrajowców. Yusuf Suleyman – Cypryjczyk produkuje ser typu halloumi i lor kaszar, ser Emilgrana,
który należy do tej samej rodziny, co grana i parmezan, odpowiedzialni są z kolei Włosi, którzy
docenili jakość polskich produktów i doświadczenie polskich serowarów. A oprócz nich Sylwia
Szlandrowicz i Rusłana Kozynko z Ranczo Frontiera zaprezentują sery owcze, Adam Turowiec będzie
promował Sery Łomnickie, a Wojtek Komperda swoje oscypki.
Program:
11.00-14.00; Warsztaty – wina polskie; prowadzący: Tomasz Prange-Barczyński
Degustację komentowaną win polskich z udziałem przedstawicieli polskich winnic (Srebrna Góra,
Pałac Mierzęcin, Adoria, Winnica Miłosz, Winnica Płochockich, Winnica Sandomierska) prowadzi Redaktora Naczelny
Magazynu Wino – Tomasz Prange-Barczyński. Degustacje uzupełni krótka prezentacja historii
polskiego winiarstwa, głównych szczepów i producentów.
cena: 150 zł
zapisy: warsztaty@spot.poznan.pl
11:00-13.00; Warsztaty kulinarne z serami; prowadzący: Maja Skorupska i Adam Turowiec,
Akademia Kulinarna SPOT. to EAT zaprasza na spotkanie z polskimi serami zagrodowymi. Wraz z Mają
Skorupską przygotujecie między innymi carpaccio z buraka z grillowanym serem, wytrawny sernik na
sezamowo – orzechowym spodzie, rustykalne galette, pierożki z kozim serem i szpinakiem czy pyszny
sernik.

ul. Dolna Wilda 87 61 – 501 Poznań tel. 0048 61 835 88 41

Warsztaty poprowadzi Maja Skorupska i Adam Turowiec – pasjonaci doskonałego jedzenia w wersji
slow food, w wydaniu prostymi i na co dzień. Maja prowadzi blog kulinarny, jest laureatką wielu
konkursów kulinarnych języka. Uwielbia kuchnię włoską, ale czerpie, co najlepsze z różnych kuchni
całego świata.
Cena: 130 zł
zapisy: warsztaty@spot.poznan.pl
16.00-18.00; Otwarta degustacja polskich win i serów zagrodowych; prowadzący: Tomasz
Prange-Barczyński

Degustacja będzie miała charakter otwarty dla wszystkich amatorów i pasjonatów polskich win i
serów. Będzie można nie tylko napić się wybranych win polskich i spróbować serów, ale także
porozmawiać z wyżej wymienionymi producentami i zakupić wybrane produkty.
Bezzwrotna kaucja za kieliszek: 20zł, płatne na miejscu

———-

Organizator: Akademia Kulinarna SPOT. to EAT oraz Restauracja SPOT.
Partner: Adam Turowiec oraz Targowisko Regionalnych Producentów Tygiel by REforma
Patronat medialny: Magazyn Wino, Vinisfera.pl, Magazyn Usta

Więcej informacji udziela:
Kazimierz Dębicki k.debicki@spot.poznan.pl