Podstawowy Kurs Wiedzy o Winie
Harmonogram Szkolenia :
1. Podstawowe rodzaje wina
• Wina pokojne (wina białe, czerwone, różowe)
• Wina musujące
• Wina wzmacniane
2. Podawanie wina
• Wybór kieliszków do danego wina
• Wybór stylu otwierania wina
• Dobór narzędzi do otwierania wina
3. Podstawowe szczepy i ich występowanie
• Klasyczne szczepy
• Podstawowe regiony winiarskie
• Czytanie etykiety
4. Jak degustować i omawiać wino
• rozpoznawanie win poprawnych w aromacie i smaku
• analiza wzrokowa, smakowa, węchowa
• słownictwo winiarskie
5. Przechowywanie wina i temperatura podawania wina
• Światło
• Temperatura przechowywania wina
• Wilgotność
• Podawanie wina w odpowiedniej temperaturze
6. Łączenie wina z potrawami
• Reguły łączenia wina z potrawami
• Łączenie podstawowych elementów kulinarnych z winem
• Omówienie skutków połączeń
Rozumiem, nie wiedziałem. W takim razie proszę usuną…