Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

100-LECIE WINNICY ICARDI – Kolacja Barolo vs. Barbaresco

Wieniawskiego5 oraz FOODWINE mają przyjemność połączyć dla Państwa wybitną kuchnię z najlepszymi winami Piemontu – Barolo i Barbaresco. W niezwykły piątkowy wieczór spotkamy się z Mariagrazią Icardi, która osobiście wprowadzi nas w świat swoich win. Kulinarne kreacje zaprezentuje Jakub Kasprzak, jeden z najlepszych młodych Szefów naszego miasta! Z tej okazji przygotował dla Państwa pięcio-setowe menu degustacyjne, w skład którego wchodzić będą:

PRZYSTAWKA ZIMNA- mozzarella buffallo, pomidory, dressing z bazyli, galaretka balsamico.
PRZYSTAWKA CIEPŁA- boczek confit, bulion dashi, szpinak, mus z topinamburu
DANIE MIĘSNE- polędwiczka wieprzowa, mus z trufli, puree z kalafiora, ziemniak fondant
DANIE RYBNE- dorsz arktyczny, szpinak, oliwa z pietruszki, pieczone buraki, sos estragonowy.
DESER- mus z solonego karmelu, pralina pistacjowa, owoce.

Rodzina Icardi to należy do pierwszych i zarazem czołowych producentów biodynamicznych w Piemoncie. Ich wina od wielu lat są wysoko cenione przez krytyków na całym świecie. Rok 2014 Mariagrazia i Claudio Icardi chcą z nami świętować szczególnie – obchodzą bowiem stulecie istnienia winiarni! Mariagrazia odwiedzi nas osobiście, aby podczas wyśmienitej kolacji w Restauracji Wieniawskiego 5 zaprezentować swoje najlepsze wina. Będziemy degustować zatem:

· Barolo 2008 vs. Barbaresco 2008

· Barolo 2006 vs. Barbaresco 2006

· Barolo 2004 vs. Barbaresco 2004

A na deser Barolo stworzone specjalnie przez rodzinę Icardich na stulecie winnicy. Takiej degustacji jeszcze w Poznaniu nie było!