100-LECIE WINNICY ICARDI – Kolacja Barolo vs. Barbaresco
Wieniawskiego5 oraz FOODWINE mają przyjemność połączyć dla Państwa wybitną kuchnię z najlepszymi winami Piemontu – Barolo i Barbaresco. W niezwykły piątkowy wieczór spotkamy się z Mariagrazią Icardi, która osobiście wprowadzi nas w świat swoich win. Kulinarne kreacje zaprezentuje Jakub Kasprzak, jeden z najlepszych młodych Szefów naszego miasta! Z tej okazji przygotował dla Państwa pięcio-setowe menu degustacyjne, w skład którego wchodzić będą:
PRZYSTAWKA ZIMNA- mozzarella buffallo, pomidory, dressing z bazyli, galaretka balsamico.
PRZYSTAWKA CIEPŁA- boczek confit, bulion dashi, szpinak, mus z topinamburu
DANIE MIĘSNE- polędwiczka wieprzowa, mus z trufli, puree z kalafiora, ziemniak fondant
DANIE RYBNE- dorsz arktyczny, szpinak, oliwa z pietruszki, pieczone buraki, sos estragonowy.
DESER- mus z solonego karmelu, pralina pistacjowa, owoce.
Rodzina Icardi to należy do pierwszych i zarazem czołowych producentów biodynamicznych w Piemoncie. Ich wina od wielu lat są wysoko cenione przez krytyków na całym świecie. Rok 2014 Mariagrazia i Claudio Icardi chcą z nami świętować szczególnie – obchodzą bowiem stulecie istnienia winiarni! Mariagrazia odwiedzi nas osobiście, aby podczas wyśmienitej kolacji w Restauracji Wieniawskiego 5 zaprezentować swoje najlepsze wina. Będziemy degustować zatem:
· Barolo 2008 vs. Barbaresco 2008
· Barolo 2006 vs. Barbaresco 2006
· Barolo 2004 vs. Barbaresco 2004
A na deser Barolo stworzone specjalnie przez rodzinę Icardich na stulecie winnicy. Takiej degustacji jeszcze w Poznaniu nie było!
Rozumiem, nie wiedziałem. W takim razie proszę usuną…