Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

10 rzeczy o Prosecco

Komentarze

…które zawsze chcieliście wiedzieć, ale nikt Wam nie powiedział.

Prosecco logo
© Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene.

1. Co to takiego? – włoskie wino musujące.

2. Jakie są rodzaje Prosecco?Prosecco jest zawsze białe (jeśli zobaczycie gdzieś wersję różową, jest to mieszanka Prosecco z czerwonym szczepem Raboso). Na etykiecie może być napisane „frizzante” albo „spumante”, co oznacza sposób produkcji, intensywność musowania, ale nie ma drastycznego wpływu na smak. Na smak najbardziej wpływa różnica między „brut” a „extra-dry”, czyli Prosecco wytrawnym a ćwierćsłodkim. XD jest najbardziej klasycznym Prosecco, takim winem ani wytrawnym, ani deserowym, megaowocowym z wyraźną, ale niedominującą nutą słodyczy.

Uwaga! W winie musującym „extra-dry” jest mylące, bo wcale nie oznacza wina „bardzo wytrawnego”, wręcz przeciwnie – oznacza wino z cukrem.

prosecco degustazione
© Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene.

3. Jak smakuje? – Prosecco ma delikatny owocowy smak: gruszka, jabłko, trochę cytrusów, czasami pojawiają się nuty kwiatowe, owocowego cukierka i galaretki. W smaku nie jest bardzo kwaskowate, choć wersja „brut” jest mocno wytrawna, z lekką goryczką. Extra-dry smakuje w połowie drogi między winem półwytrawnym i półsłodkim, jak świeże owoce.

4. Jak powstaje? – Bąbelki w Prosecco są naturalne, to znaczy pochodzą z fermentacji samego wina. Ale w odróżnieniu od szampana, Cavy, Franciacorty i innych win produkowanych metodą szampańską (zwaną też klasyczną albo tradycyjną), Prosecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych zbiornikach, hermetycznie zamkniętych, żeby gaz się nie ulotnił, a dopiero potem jest przelewane (pod ciśnieniem) do butelek. Jest to tzw. metoda Charmata albo „metodo Prosecco”. Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowę mniej od „szampańskiego”.

Prosecco mappa
© Consorzio di Tutela del Prosecco di Conegliano Valdobbiadene.

5. Skąd? – Z regionu Veneto (Wenecja Euganejska) na północnym wschodzie Włoch. To przedgórze Alp, żyzne i zielone wzgórza. Najbliższym większym miastem jest Treviso a nieopodal leży też Wenecja.

6. Z czego się je robi? – Ze szczepu Prosecco, zwanego również Glera. (Obecnie Prosecco jest zastrzeżoną nazwą apelacji kontrolowanego pochodzenia, więc jeśli zasadzicie Prosecco w ogródku, możecie nazywać je tylko Glera). W winach niemusujących ten dość neutralny szczep wypada blado. Dopiero z bąbelkami robi się naprawdę pyszny.

7. Po co je pić? – Bo jest najtańszym wśród dobrych win musujących, jest lekkie, odświeżające, cudownie owocowe i po prostu pyszne! A badania naukowe dowiodły, że lekki gaz w winie wprowadza pijącego w stan euforyczny.

Prosecco vigneti_cartizze
Cartizze – najlepsza winnica Prosecco. © Consorzio di Tutela del Prosecco.

8. Ile kosztuje? – W marketach ok. 1925 zł. Te wersje zapewnią nam przyzwoite bąbelki i trochę gruszkowego smaku. Za lepsze wersje od małych producentów w specjalistycznych sklepach winiarskich, które tego smaku mają więcej, tak jak głębi i intensywności, trzeba zapłacić 35–50 zł i z pewnością jest to lepszy wybór niż tania Cava albo crémant w tej samej cenie. A za Prosecco od najlepszych winiarzy – na etykiecie bardziej szczegółowe nazwy Prosecco di Valdobbiàdene, Conegliano, Prosecco Superiore albo Cartizze (to jedno jedyne wzgórze, uważana za najlepsze w okolicy, wina zawsze ciut słodsze, ale cudowne) – trzeba zapłacić ok. 70–120 zł.

9. Jakie roczniki kupować? – Prosecco najczęściej nie ma rocznika, jako wino robione metodą masową trzeba je wypić jak najszybciej.

10. Z czym to pić? – Klasycznie i banalnie – na aperitif. Z domieszką soku ze świeżych brzoskwiń lub innych owoców – jako klasyczny wenecki koktajl Bellini (Puccini, itp.) idealny na popołudnie. Prosecco Brut używamy w takiej samej roli jak szampana i innych win musujących: do ostryg, owoców morza, sushi, białych ryb, a nawet do śledzia. Extra-dry jest genialnym partnerem do włoskiej szynki z melonem (jedno z najcudowniejszych połączeń na planecie Ziemia), truskawek bez cukru i innych owoców, do galaretek albo nawet do pączka. Wybornie smakuje solo dzięki połączeniu słodyczy z kwasową świeżością. Pamiętajmy o temperaturze! Najlepiej ok. 6–8 stopni C (zobacz tutaj jak to zrobić).

Spaghetti al te verde, arance e missoltini – Luciano Tona (Vino in Villa 2010)
Można i tak: ekstrawaganckie spaghetti z zieloną herbatą i pomarańczami, przepis Luciano Tony. © Consorzio di Tutela del Prosecco.

Dalsze czytanki:

Wieczór z iluzjonistą – jak Prosecco staje się winem poważnym.

Śledź z bąbelkami – dlaczego Prosecco pasuje do tej trudnej ryby.

Moda na bełta – o Prosecco niefiltrowanym.

Reportaż z Prosecco z pogłębioną analizą Ewy Wieleżyńskiej.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Lucas31

    Panie Wojtku,

    Tradycyjnie czyli krótko, zwięźle i na temat.

  • Maciek Bombol

    Dzięki za ciekawy artykuł o prosecco. Na marginesie w Enotece można kupić przyzwoite prosecco Extra Dry Vigna del Sole już za 30 zł butelka oraz 2 kolejne Il Colle Brut i Il Colle Extra Dry po 34,50 zł czyli trochę poniżej przedziału 35-50 zł, o którym piszesz w artykule.

    • Wojciech Bońkowski

      Maciek Bombol

      W imieniu Czytelników dziękuję za ten margines :-)

      • Zmisiek1

        Wojciech Bońkowski

        Cóż, w Enoteca, tylko, że Nova znajdzie się Valdobbiadene poniżej 50 :)
        szukajcie a znajdziecie :)

    • Jakub Jurkiewicz

      Maciek Bombol

      Il Colle piliśmy nawet w Zakorkowanych: https://www.youtube.com/watch?v=UaGkW1iXTF0 :)

  • Grzegorz

    Na degustacji prowadzonej przez Włochów z Conegliano Valdobbiadene (sommelierzy w takich samych marynarkach jak pan na foto nr2)  usłyszałem poważne oburzenie ,że wino jest robione metodą Charmata…Włosi uważają ,że prekursorem był ich Martinotti a Charmat tylko wyprzedził go w opatentowaniu tejże metody…
    Przy opowieściach o Cartizze pojawiał się u nich uśmiech kpiąco-drwiący… Twierdzili ,że to przereklamowana sprawa a dużo lepsze Prosecco powstaje niejednokrotnie nawet w najmniejszych rodzinnych ‚garażowych’ winnicach . 

    • Wojciech Bońkowski

      Grzegorz

      Co do metody to prawda (niekiedy się ją nazywa „metodo italiano”, ale szczerze mówiąc poza Valdobbiadene wszędzie (nawet w Italii) nazywa się ją metodą Charmata i wydało mi się to bardziej komunikatywne.
      Co do Cartizze to powiem szczerze że wina z tego cru wg mojego doświadczenia trzymają b wysoki poziom. Nie znaczy to że z innych miejsc nie ma znakomitych win, ale Cartizze to na pewno ekstraklasa. Pozdrawiam!

    • monty

      Grzegorz

      Wg Mauro Lorenzona tradycyjne prosecco, to jednak druga fermentacja w butelce („very ancient (not old!) techniques”) i tak właśnie u wspomnianych „garażystów” się je robi, choć na etykiecie są oznaczane jako IGT Bianco dei Colli Trevignani.

  • Robi 2001

    W Treviso kosz ok 20 zł :-)

  • Kinga

    Bardzo miły w odbiorze artykuł :)

    Proszę tylko powiedzieć – czy gdzieś da się znaleźć przepis na to spagetti z zieloną herbatą? :)

  • denko

    Kołacze mi się po głowie lokalne połączenie kulinarne: prosecco i
    muchomor cesarski (Amanita caesarea). Jako że u nas też jest kilka
    jadalnych, może któryś z rodaków potwierdzi ten synergiczny związek.
    Do odważnych świat należy!:)

  • blurppp

    Zabrakło mi tu jednej informacji. Musujące wino z kija, często przez sprzedawców nazywane prosecco nie jest Prosecco. Przepisy apelacyjne jasno określają, Prosecco tylko w szklanej butelce.
    To z kija to musujące wino z Vento. Często dokładnie to samo, ale nie jest to Prosecco z formalnego punktu widzenia.

  • Legg

    Ostatnio pewien producent zaczął twierdzić, że prosecco jest też z piemontu… Zdziwiło mnie to bardzo, ale jak zobaczyłem, że gancia należy do ruskich przestało mnie to dziwić…

    http://issuu.com/enterair/docs/enterair_14_2014

    • Marcin Czerwiński

      Legg

      Scanavino, Perlino, etc. też robią swoje prosecco w Asti…

      • Wojciech Bońkowski

        Marcin Czerwiński

        Uściślijmy: winogrona muszą pochodzić z rejonu DOC Prosecco, a jeśli producent ma odpowiednie zezwolenie, to je może co najwyżej fermentować w Asti.

  • Pan Tokrator

    Czy mnie się wydaje, czy prosecco robi się też we Friuli-Wenecji Julijskiej?

    • Wojciech Bońkowski

      Pan Tokrator

      Niestety tak, ale w tekście generalnie piszemy o prawdziwym Prosecco, czyli DOCG Superiore.

    • doc

      Pan Tokrator

      Jak dobrze, że ktoś z dotrzechdych czyta Winicjatywę. Może „recenzenci” („o dużej liczbie fanów na FB”) przynajmniej nauczą się podstaw, nim zaczną cokolwiek pisać… :)

      • Pan Tokrator

        doc

        Złośliwość niepotrzebna. Nie rozumiem, skąd ta niechęć do D3D? Szczerze przyznam, że zanim zacząłem się bawić w poważniejsze i bardziej zaawansowane rzeczy w winie, to właśnie dotrzechdych.pl było moją bazą początkową. Uważam, że mimo wszystko to bardzo potrzebna platforma, z której i tak 90% czytelników nie przejdzie do Winicjatywy, bo nie są wine-geekami i interesuje ich, co jest smacznym, tanim winem, a dywagacje o apelacjach, metodach winifikacji itp nie mają dla nich żadnego znaczenia. Ale jeśli dzięki D3D te pozostałe 10% zacznie szukać czegoś więcej – to chyba jest dobre dla wszystkich. Proszę nie deprecjonować starań innych – przecież D3D i Winicjatywa to media skierowane do innych odbiorców. A na stronę wpadłem, bo szukałem grafiki apelacji do wpisu na moją osobistą stronę :)

  • Bardzo fajny artykuł, jednak pomija kilka istotnych kwestii, które są szerzej opisane na tej stronie: https://wino.pizza/prosecco/