10 rzeczy o Barolo
10 rzeczy, które zawsze chcieliście wiedzieć o Barolo, ale nikt Wam nie powiedział
1. Co to takiego? – Czerwone wino włoskie.
2. Skąd? – Z miasteczka Barolo i miasteczek okolicznych (Serralunga, Monforte, Castiglione Falletto, La Morra, Verduno, Novello). Leżą one w Piemoncie z widokiem na Alpy.
3. Z czego się je robi? – Z odmiany winorośli Nebbiolo, która występuje tylko w tym miejscu na świecie.
4. Po co je pić? – Bo smakuje jak żadne inne wino na świecie.
5. Jak smakuje? Kwaśno i cierpko, ale ma fenomenalny bukiet, a z wiekiem łagodnieje i robi się jedwabiste.
6. Ile kosztuje? – Dobre Barolo kosztuje co najmniej 25€. Nie daj się nabrać na wina po 29 zł z supermarketu. Nie smakują jak prawdziwe Barolo, a Ty się rozczarujesz i zrazisz. Jeśli nie chcesz wydawać 100 zł na butelkę, weź wino Langhe Nebbiolo (ok. 60 zł), które jest młodszym bratem Barolo starzonym krócej w beczce.
7. Po czym poznać dobre Barolo? – Po nazwisku producenta. Wykazy dobrych winiarzy znajdziesz w przewodnikach winiarskich takich jak Wina Europy, Guida dell’Espresso, SlowWine, w Magazynie Wino nr 4/2011, a wkrótce w specjalnym raporcie Winicjatywy z 300 win spróbowanych w tym tygodniu przez naszych wysłanników.
8. Czego unikać? – Barolo Riserva. Wino kosztujące 50% więcej od normalnego Barolo, a w wiekszości smakuje tak samo albo gorzej (dłuższe starzenie w beczce = mniej owocu).
9. Jakie roczniki kupować? – Do picia dziś 2001, 2000, 2002, 2003 (w tej kolejności) albo każdy starszy niż 1998. Do leżakowania – 2010, 2008, 2004, 2006 i 1999. Rocznik 2011 można pić dziś z przyjemnością, ale można czekać.
10. Z czym to pić? – Pieczenią z dzika, pieczoną kaczką, piersią kaczą, pieczonym schabem. Czymkolwiek, na co starto białą truflę, jeśli masz bogatą ciocię. Makaronem z sosem mięsnym, jeśli nie masz pod ręką dzika. Samo w sobie w dużych pękatych kieliszkach, jeśli nie jesteś głodny. Barolo nie pasuje do sera. Przed podaniem lekko ochłodzić.
Do Piemontu na degustację Nebbiolo Prima podróżowałem na zaproszenie i koszt miejscowych winiarzy.