Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

10 rzeczy o Alentejo

Komentarze

…czyli największym regionie winiarskim w Portugalii.

1. Co to jest Alentejo? – Alentejo (czyt.: alenteżu) to historyczna portugalska prowincja oraz region winiarski. Kraina wielkich latyfundiów, niegdyś znana głównie z uprawy zbóż, później wyludniona i najuboższa w całym kraju, dziś jest liderem pod względem produkcji korka, oliwy z oliwek i wina.

2. Gdzie leży Alentejo? – Alentejo stanowi około 1/3 całkowitej powierzchni kontynentalnej Portugalii. Leży w południowej części kraju. Zasadniczo można region podzielić na dwie części: Alto Alentejo (czyt. altu alenteżu – Górne Alentejo) z centrum w Evorze, Baixo Alentejo (czyt. baiszu alenteżu – Dolne Alentejo) wokół miasteczka Beja. Granice regionu od wschodu wyznaczają rzeki Chanca i Gwadiana (granica z Hiszpanią), a od północy Tag (Tejo). Region przecinają także rzeki Sado (w części zachodniej) i Gwadiana (w części południowowschodniej). W porównaniu z innymi regionami winiarskimi Portugalii, Alentejo jest rozległe i płaskie lub lekko tylko pofałdowane.

© Decanter.

3. Z czego robi się wina w Alentejo? – Panuje duża szczepowa różnorodność. Wśród odmian czerwonych królują aragonêz (znany w innych częściach Portugalii jako tinta roriz, a w Hiszpanii jako tempranillo), castelão, alicante bouschet (francuska krzyżówka rodząca bardzo ciemne, mocno owocowe wina) i trincadeira, ale na dużą skalę uprawiane są też znane na całym świecie cabernet sauvignon, syrah (wielkie nadzieje) czy też zaimportowana z centrum Portugalii touriga nacional.

Wśród białych szczepów znajdziemy m.in. antão vaz (wina najlepiej zbudowane, nadające się niekiedy do leżakowania w beczkach), roupeiro (zwany też síria), verdelho i arinto, a także chardonnay i coraz popularniejszy viognier. Zarówno wśród win białych, jak i czerwonych dominują jednak mieszanki – stosunkowo rzadziej spotyka się wina jednoszczepowe, w których można by zobaczyć pełny charakter odmiany. Większość najlepszych win to blendy dwóch, trzech albo nawet czterech odmian.

4. Jak smakują wina z Alentejo? – białe są typowo śródziemnomorskie: mało aromatyczne, o niskiej kwasowości, średniej lub mocnej budowie i często sporym alkoholu. Dawniej wiele z nich było mdłych, przegrzanych i płaskich, obecnie poziom win białych wzrósł i są one lepiej zrównoważone. Ale zdecydowanie ważniejsze w Alentejo są wina czerwone, które najczęściej mają mocny owocowy bukiet, tęgie ciało, łagodny garbnik i stosunkowo niską kwasowość. Ta ostentacyjna owocowość i miękka struktura sprawiają, że wina są przyjazne i łatwe w piciu – dlatego są tak popularne wśród konsumentów zarówno w Portugalii, jak i za granicą. Różnorodność uprawianych tu odmian sprawia jednak, że rozpiętość stylistyczna jest spora – obok ciężkich beczkowych syrah i aragonêz (tempranillo) pojawiają się świeższe, subtelniejsze wina na bazie trincadeiry, itd.

vinhos_do_alentejo

5. Jak czytać etykiety win z Alentejo? – to proste: wprawdzie na etykietach mogą się pojawić nazwy 8 wydzielonych tu apelacji (DOC Alentejo + słowo Reguengos, Borba, Redondo, Évora, Vidigueira, Granja-Amareleja, Moura lub Portalegre), ale zdarza się to rzadko. Miażdżąca większość win oznaczana jest jako Vinho Regional Alentejano. Formalnie to szczebelek niżej od win z apelacją kontrolowanego pochodzenia, jednak w Alentejo nie należy się tym zupełnie przejmować: nie ma to znaczenia dla jakości wina, najznamienitsze wina w tym regionie oznaczone są jako VR.

6. Ile kosztują wina z Alentejo? –  znane są z dobrego stosunku ceny do jakości. Z kilkoma wyjątkami, Alentejo to wina tanie lub bardzo tanie, co w połączeniu z ich dobrą jakością zapewniło im sukces w portugalskich restauracjach i sklepach. Ta atrakcyjna cena wynika m.in. z dużej skali produkcji – w Alentejo znajdziemy sporo spółdzielni, hurtowników oraz dużych komercyjnych winiarni (które potrafią niekiedy robić również wina wybitne). Sam region produkuje ponad 45% portugalskiego wina! Dlatego wina podstawowe kupicie już od kilkunastu złotych w dyskontach. Szeroki wybór jest również na średniej półce w przedziale 30–60 zł. W ostatnich latach w Alentejo pojawiło się też sporo win drogich i prestiżowych, których cena może sięgać nawet 200 zł.

Alenteżańskie winnice. © Vinhos do Alentejo.
Alenteżańskie winnice. © Vinhos do Alentejo.

7. Co jeść do win z Alentejo? – Różnorodność stylistyczna win sprawia, że można je pić do wszystkiego. Radośnie owocowe czerwienie równie dobrze smakują solo, jak i z wędlinami (również pikantnymi) i serami. Białe Alentejo świetnie grają rybami w cięższych, kremowych sosach – np. z tradycyjnym portugalskim dorszem. Mocniejsze wina czerwone sprawdzą się do dań mięsnych, także z sosami.

9. Gdzie kupować wina z Alentejo? – w Polsce kupimy już dziś wina od większości liczących się producentów w Alentejo: Cortes de Cima, Dona MariaHerdade do EsporãoHerdade da Malhadinha NovaMouchão, João Portugal Ramos. (Wśród nieobecnych wymienić trzeba np. Adega de Cartuxa). Kilka etykiet z Alentejo w cenach od 10 zł zawsze można kupić w Biedronce, regularnie są dostępne także w innych marketach. Wina na wyższym poziomie dostępne są w sklepach specjalistycznych, m.in. Mielżyński, Kondrat Wina Wybrane, The Fine Food Group i Atlantika (dystrybuowane w różnych sklepach, dostępne też w sklepie w winiarni Portucale).

10. Polecane wina z Alentejo – wybór Wojciecha Bońkowskiego:

Monte de Ravasqueira VR Alentejano

Monte da Ravasqueira Tinto 2013 – mocno owocowy pewniak z aktualnej oferty Biedronki za 14,99 zł

Com

Tiago Cabaço .com Tinto 2012 – bardzo dobrze wypichcona komercja (29,60 zł, Mielżyński)

Alentejano Reserva Quinta da Amoreira da Torre 2006

 

Quinta da Amoreira da Torre Reserva 2006 – mocny cynamonowo-mentolowy miks, książkowe Alentejo (69 zł, Portugalski Świat)

ad17fd784fc8a2b47a467968ebdc8fea

Herdade do Esporão Reserva Branco 2011 – bodaj najlepsze białe wino w regionie win czerwonych (73 zł, Atlantika)

732

Herdade do Mouchão 2007 – dla mnie najlepsze czerwone Alentejo, wspaniała głębia i złożoność (190 zł, Atlantika; polecam również drugą etykietę Dom Rafael za 59 zł)

Autorka jest współpracownikiem firmy Atlantika. Rekomendacje win opracował Wojciech Bońkowski.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Cinnamon

    Mmmm…. Herdade do Esporao Private Selection bodajże r. 2008 to jedno z najlepszych czerwonych win jakie piłem. Jakby w Biedronce rzucili np. po 149 zł brałbym kartonami. Niestety sprowadzaja tylko najtańsze wina, ale i tak niezłe.
    Jeszcze lepsze było wino z Alentejo z czarno-złotą etykietą z bryczką/dorożką na etykiecie, bo właściciel winnicy jest zakręcony na punkcie bryczek. Niestety było to kilka lat temu i od tego czasu nie moge namierzyć tego producenta. Może ktoś zna?

  • Kamil

    11. Dobry transfer

  • Katerina

    Herdade dos Grous to chyba też liczący producent w Alentejo. Wina sa w Biedronce. Ubolewam, że zostały potraktowane „per noga”. Ktos miał chyba gorszy dzień, bo to sa niezłe wina, zwłaszcza czerwień.

    • Wojciech Bońkowski

      Katerina

      Dlaczego per noga? Są niezłe, ale jest wiele lepszych i tyle.

      • jakub

        Wojciech Bońkowski

        Jakie by Pan polecił Dax? Dziś przede mną te od Konrada.
        Co warto kupić w rozsądnej cenie do 40-50 zł? Sa jakieś hity? Może Mielżyński?

        • jakub

          jakub

          Literówka;) Chodzi o Dao.

  • Borys

    Świat stanął na głowie. Grous z alentejo za 16 eur w Niemczech, a wiec tanim kraju oceniony gorzej niż nędzna lidlowska przemyslowka „C. De Luxe” za 14 zł. Tak samo dwa serca jak tamte sikacze ale opis dużo gorszy.

    http://www.amazon.de/gp/aw/d/B00KB61YX0/ref=pd_aw_sbs_grocery_1?refRID=0012P9Q3EBM4BKMHFRQ7

    I jak tu nie wierzyc w to co tu sie pisze ze winicjatywa to lidl?

    • Wojciech Bońkowski

      Borys

      Taki sobie jest ten Grous, niezależnie od tego ile kosztuje w krajach tanich i drogich.

      • jakub

        Wojciech Bońkowski

        Ten grous był beznadziejny. Smakował jak ostry chemiczny koncentrat z winogron. Ja nie dopiłem.

        Za to donoszę, że zaskakująco dobry nowy burgund z lidla za 19,99. Czysty, lekki, malinowo-kwiatowy. Pije się świetnie. Za tę cenę hit.

        • Argi

          jakub

          Ani Ramos, ani Grous,
          sikacz z lidla to jest to…

          Żenada…

        • Tomasz

          jakub

          Group lepszy na drugi dzień. Zaraz po otwarciu za dużo słodkiej beczki. Ale faktycznie nie nazwałbym go rewelacją.

        • Paweł M.

          jakub

          Grous to b. dobre skoncentrowane wino. No ale jak ktoś jest pijąc siuskow ze stacji benzynowych typu carlo rossi to skoncentrowane wino myli z koncentratem.

      • GrzegorzPaterak

        Wojciech Bońkowski

        Bardzo dobre ,soczyste ,fajnie dojrzałe Alentejo jest w 13win.pl Herdade Penedo Gordo 2012 z winnicy Quinta Das Arcas

  • GrzegorzPaterak

    Polecę coś jeszcze…Na fali artykułu przeglądnąłem w sobotę półeczki i znalazłem a następnie wypiłem (z ogromną przyjemnością) Alves Vieira Reserva 2013 zakupione w dobrewina.pl. Owocowe ,z lekkim zaznaczeniem beczki . Bardzo okrągłe i długie. Chyba lepsze nawet niż Herdade Penedo Gordo